Kapellet

Direktlänk till inlägg 4 oktober 2010

Kristine kyrka, Falun

Av Katti - 4 oktober 2010 20:28Falu Kristine är min "andra" kyrka. Här är jag konfirmerad och likaså mina yngre syskon :-) Min konfirmationspräst finns inte i livet längre och jag såg hans gravsten vid Stora Kopparberg i somras. Utanför Kristine kyrka finns några gravar, av borgmästare och präster bland annat.


Falu Kristine byggdes på 1600-talet med start 1642. Tidigare fanns Stora Kopparbergs kyrka men man ansåg att den skulle bli för liten för stadens innevånare och planerna på en ny kyrka tog fart. 1655 stod den så klar för gudstjänst. Dessa årtal finns lite här och var i kyrkan, bland annat i marmorintarsian i korgolvet.

För några år sedan restaurerades kyrkan och de grönärgade koppartaken byttes mot nya o fräscha och kyrkan fick plötsligt ett helt nytt utseende.


  Dalablått, guld och vitt. 
 


  

Stora kyrkorgeln som den ser ut idag byggdes under 1900-talets första årtionde av firma E A Setterquist & Son. Den restaurerades så sent som i slutet av sjuttiotalet.

Barockorgeln är en replika byggd 1982 av "Cahman-orgeln" från 1724 och den är bland annat byggd med 300 pipor från Cahmans gamla orgel. Den byggdes av Magnussons orgelbyggeri som också renoverade huvudorgeln.

Predikstolen var från början i vitt trä med ljusblått innertak och byggdes redan 1656. Under den stora restaureringen 1906 fick den dagens blå och guldiga utseende.  


 Dopfunten i barock/rokokostil är tillverkad i samband med restaureringen 1906.

Den här kronan är den enda som finns kvar av de gamla originalkronorna från 1600-talet. De andra mässingskronorna som en gång fanns i kyrkan blev förstörda av röken från gruvdriften och såldes bort 1823. Alla nyare kronor har gjorts om och blivit elektrifierade men den här fick behålla sitt utseende och enda funktion som hållare för stearinljus. Den hänger i ett kor i norra skeppet som används som andaktsrum. Kronan skänktes av kung Karl X Gustav.

Vapengården
Kyrkportarna i koppar (givetvis!)


Mycket bilder blev det, men nu lämnar vi Falu Kristine kyrka :-)

... för den här gången...


Tillhör Västerås stift

Falu Kristine församling


 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Katti - 5 juni 2016 16:30

  Ett litet kapell jag helt har missat på mina resor, är det som ligger vid Storforsen, längs väg 374. Det ligger fantastiskt vackert på en kulle med utsikt över forsen och älven. Hade för tillfället bara mobilen att tillgå, men den fungerade helt ...

Av Katti - 21 mars 2014 12:38

  En varm sommardag besökte jag den katolska kyrkan i Narvik. Lite svårfotograferad då det är trångt på gatan framför kyrkan och solen gassade och gav svårt fotoljus.                         ...

Av Katti - 16 maj 2012 11:31


    Skattunge kyrka, Skattungbyn   Orsa församling Västerås stift   ...

Av Katti - 29 februari 2012 22:14

    Misjonskirken i Narvik. Kyrkan ligger mitt i centrala stan men kan ändå vara lite svår att få ögonen på - det höga tornet till trots. Narviks gator är lite branta på sina håll. Har inte hittat någon information om själva byggnaden så jag v...

Av Katti - 29 februari 2012 21:50

      Harry Gangvik Tromsø gjorde ritningarna till Kristus Konge-kyrkan i Narvik. Bakgrunden är att utländska arbetare gästade Narvik och malmhamnen under sjuttiotalet och en katolsk kyrka efterfrågades. Pengar samlades in från Tyskland, var...

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se