Kapellet

Alla inlägg under oktober 2010

Av Katti - 10 oktober 2010 14:30



Det lilla kapellet i Hälsinggården i Falun invigdes 1983. Innan det byggdes inhystes kapellet i en källarlokal i ett hyreshus. I den källaren tog jag konkan som de kallar det i Kiruna. Dvs jag genomgick konfirmationen.

Har inga nytagna bilder inifrån kapellet och jag vet inte hur det ser ut därinne idag, om de ens har en gudstjänstlokal längre... Vår äldsta dotter är döpt här i adventstid 1990 och Gubben o jag passade på att gifta oss samtidigt till min familjs stora överraskning. Trots att ingen visste (utom svärmor och några till i makens familj) hade jag nästan hela syskonskaran på plats.




Tillhör Västerås stift

Falu Kristine församling

Av Katti - 10 oktober 2010 09:45


Det här är en bild av Kirunas äldsta bevarade bostadshus. Det står på Församlingshemmets gård, strax intill kyrkan som ni kan se. Eller inte :-) Den är där, i dimmorna bakom.

Det lilla huset har fönster, men de är på andra sidan härifrån sett. Man kan se kyrkan inifrån stugan - om man fick komma in i den. Den tillhör numer Kiruna församling och de har ställt in diverse föremål från 1900-talets början i huset för att visa hur det kunde se ut på den tiden Kiruna föddes.



Av Katti - 9 oktober 2010 22:10


Ser att jag glömde lägga upp den här bilden. Nåja, inlägget blev nog långt ändå och klockan förtjänar ett eget inlägg :-)


Mäster Pers klocka göts ursprungligen i mitten på 1600-talet och fick en omgjutning nittio år senare, 1737 då den fått en skada. 1930 skadades den igen och fick en spricka under sorgeringningen efter drottning Victoria. Den fick förbli skadad (och förmodligen oanvänd) till 1951 då den reparerades ännu en gång. 1986 upptäcktes en ny skada och man beslöt att byta ut den och funderade på om man kunde ställa upp den som en skulptur på Stora Kopparbergs kyrkogård i stället.


1988 blev Mäster Pers klocka en skulptur på Stora Kopparbergs kyrkogård i Falun
i samband med 700-årsfirandet av
Stora Kopparbergs Bergslags AB

 

Klockan är 163 cm hög, har en diameter om 173 cm och den väger drygt tre ton... Man flyttar inte den här i första taget :-)


Av Katti - 9 oktober 2010 21:52



En av våra gamla "hemkyrkor". Vi bodde i Grycksbo när jag föddes och tillhörde då denna församling. Pappa jobbade vid järnvägen och vi bodde intill densamma innan vi flyttade in till Falun.


Mitt fotobesök i Grycksbo blev endast exteriört då kyrkan var stängd. Här finns bilder av interiören.


Kyrkan började byggas 1905 och till pingst 1908 var den färdig för gudstjänst. Grycksbo Pappersbruk hade bekostat större delen av bygget och ägde kyrkan från början. Under femtiotalet renoverades kyrkan och vid nyinvigningen 1952 skänktes kyrkan till församlingen.



 





 


   


Tillhör Västerås stift

Grycksbo församling


Av Katti - 8 oktober 2010 21:30



Stora Kopparbergs kyrka i Falun. Dess äldsta delar härstammar från 1300-talet sägs det, men ingen vet, otroligt nog, exakt hur gammal kyrkan är. Under 1400-talet byggdes kyrkan om och fick det inre utseende som till stor del finns än idag. Det är Faluns första storkyrka. Falun som var landets andra största stad på 1600-talet! Detta innebar att denna kyrka inte kom att räcka till för att rymma faluborna, så stor den var.

Det är kyrkan som mina bröder är konfirmerade i. Vi tillhörde Stora Kopparbergs församling en gång i tiden.


(mixen av bilder med eller utan ram beror på att det är nya o gamla bilder om vartannat)

 

 

Inre entréporten till höger är inglasad för att släppa in så mycket ljus som möjligt.



    






En suddig bild av Mariakoret med dopfunten av Singö-marmor från 1500-talet.


Stora Kopparberg är känt för alla dess (vackra) stjärnvalv





  


   



Takspirorna med kopparbeklädning sattes upp under renoveringen vid förra sekelskiftet, 1989-1901.



 

Fet-Mats har fått sin sista viloplats på kyrkogården.




Kyrkan fotograferad från Selma Lagerlöfs gamla hemgård.


Tillhör Västerås stift

Stora Kopparbergs församling


Av Katti - 6 oktober 2010 17:32


Tornehamns kyrka för ganska precis ett år sedan. Då låg snön under några dagar och det var lite besvärligt att ta sig upp till kyrkan från Väg E10.


11 oktober 2009


Mer/redigerad information:

Tornehamn var ett litet samhälle mitt i obygden under några år vid förra sekelskiftet. 1898 stod järnvägen klar till Tornehamn. Det fanns butik, bageri, skomakeri, smedja, sjukstuga och kontorsbyggnader för officerer, hamnen och annat och givetvis en del bostadsbaracker. Det fanns till och med ett pensionat! Nån enstaka av byggnaderna står kvar och används idag som fritidshus men det mesta har förfallit och bara grunden syns.

I den lilla viken nedanför E10-an fanns det en hamn - varav samhället fick sitt namn. Allt byggnadsmaterial och förnödenheter fraktades från hamnen i Rombaksbotn, med häst och vagn till Tornehamn och vidare till samhällena utefter Torne Träsk. Det fanns ytterligare fem hamnar efter stranden österut. "Materialvägen" finns kvar även idag och kallas nu för "Rallarvägen". Man kan följa den över fjällen, till fots eller med cykel.


Tillhör Luleå stift

Jukkasjärvi församling


Av Katti - 5 oktober 2010 23:42


Det har funnits ett kapell i Tornehamn också men informationen jag hittat är knapphändig. Det enda som finns idag är ett friluftskapell med vidunderlig utsikt över Torneträsk - genom grenverken i fjällbjörkarna omkring. Predikstolen är en enkel modell i en timrad ruta. Någon har eldat där så den är lite svedd. Enkla bänkar i två rader och ett stort träkors vid predikstolen.

Strax intill ligger Tornehamns röda träkyrka.





~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~



Kyrkan och kapellet i våras medan snön ännu låg kvar.



Tillhör Luleå stift

Jukkasjärvi församling



Av Katti - 5 oktober 2010 22:51


Tornehamn var en viktig plats i Malmbanans historia. Kanske den mest viktiga för järnvägen norr om Kiruna. Här fanns för hundra år sedan ett litet samhälle med många funktionshus och innevånare. Idag är knappt grunderna kvar av sjukstugan, ingenjörsmässen och de andra husen i området. Några få hus står kvar, eller är uppbyggda igen. Till Tornehamn fraktades material från norska kusten med tåg som sen lastades på båtar och skeppades från hamnen i Torneträsk till de andra samhällena längs sjön.

Tornehamn är kanske mest känd idag för den vackra Rallarkyrkogården som ligger uppe vid järnvägen. Ett inlägg om den kommer senare för vi besökte den på årsdagen av Svarta Björns dödsdag i september.



Kyrkan i Tornehamn är nybyggd och stod klar för gudstjänster i september 1987. Kyrkan är byggd i trä och står öppen sommartid för besök. Vi var där i september och då var den ännu öppen.


Invändigt är kyrkan helt klädd i omålad furupanel i ett luftigt intryck. De enkla träbänkarna är tillverkade av Kiruna kommun och det innebär väl någon av deras fd projekt. Likaså altarringen och -bordet.

Det enkla träkorset vid altaret är tillverkat av Ulrik Lidström liksom diverse andra detaljer i kyrkan. Den fantastiska dopfunten i björkvril är märkt J Hjelm 1994. Det finns ett fåtal utsmyckningar i kyrkan och det är en rad broderade blommor vid altarbordet och en broderad tavla intill altaret.




   



   





Tillhör Luleå stift

Jukkasjärvi församling




Ovido - Quiz & Flashcards