Kapellet

Direktlänk till inlägg 14 februari 2011

Aspeboda kyrka

Av Katti - 14 februari 2011 20:23
Aspeboda är en av Dalarnas minsta socknar. Kyrkan som står här idag är åtminstone den tredje i ordningen. Den första byggdes i början av 1600-talet och kallades Helge Andas kapell. Ingen vet med exakthet hur den första lilla kyrkobyggnaden såg ut men det sägs att, när biskop Johannes Rudbeckius besökte församlingen och kyrkan, tyckte han att kyrkan inte var värdig utan ville att en ny skulle uppföras. 1680 byggdes således en ny kyrka ovanpå/runt om  den gamla som invigdes redan 1681. 1681 års kyrka kallades Fem Spirors tempel. Denna bergmanskyrka finns idag återgiven som modell i vapenhuset på den nya kyrkan, för så sent som 1959 brann Fem Spirors tempel ner. Ingen vet vad som orsakade branden....När man beslutade sig för att bygga en ny kyrka stod valet mellan att bygga en kopia av den som brunnit, dvs i trä, eller en mer hållbar och brandsäker kyrka och man valde att bygga den nya kyrkan i tegel.


Rolf Bergh fick uppdraget att rita den nya kyrkan i Aspeboda och på midsommardagen 1963 invigdes den så till slut.
Många av inventarierna försvann för gott i branden men det finns turligt nog en liten eller snarare rätt stor del kvar från tiden för den allra första kyrkan, för att just vid tiden för branden var bland annat det vackra innertaket nerplockat för restaurering.

   


Kyrkans höga smala spira är en takryttare i kopparplåt med ett kors i toppen. Aspebodas nuvarande kyrka har fem spiror liksom föregångaren men i mer modern form. I vart och ett av takhörnen sitter en spira med en veckad vimpel och symbolerna för de fyra evangelisterna som motvikt till vindflöjlarna. Dessa är förgyllda.
  
Tre gröna vävar finns i kyrkorummet. En tredelad sitter på predikstolen. De är vävda i Alice Lunds ateljé i Stora Tuna.Skulptören Ivar Lindekrantz har skapat figurerna i altaruppsatsen. De visar Josef och Maria med Jesusbarnet för juldagen, den uppståndne Kristus för påsken och pingstundret med två moderna människofigurer.
Längs södra långskeppsväggen sitter fyra färgglada fönster och ett femte sitter på kortväggen vid altaret. De är skapade av Per Lindekrantz och visar från höger till vänster (eller från entrén i sydväst mot altarväggen i öster), blått fönster med Johannes örn, grönt fönster med Lukas oxe, gult fönster med Markus lejon och rött fönster med Matteus ängel, för att slutligen avslutas med korset i det lila fönstret med treenighetssymbol och världsallt. Fönstren är inte målade utan hopbrända av färgat glas. Fantastiskt arbete!
En annan av vävarna sitter på bakre läktarens räcke.   

Den tredje väven med Psaltarens psalm #23, sitter på Gapskullens räcke.Innertaket från den gamla kyrkan. Det räddades undan lågorna tack vare en pågående renovering och har nu fått sin plats i den nya kyrkan.

Dopängel

Dopfunten är helt ny och består av en stor ring i sandsten med en glasskål vilandes på armarna.


 


Slutligen några bilder från vapenhuset:   

~ Tavlan visar hur interiören i den gamla kyrkan såg ut.
~ Modellen av Fem spirors tempel. Modellen med den tjocka trärundeln har tidigare fungerat som lock till dopfunten.

~ En inramad historik över kyrkan

Här anar man även en del av timmerväggen som är skapad av resterna av det timmer man lyckades rädda ur lågorna i sakristian. Man går "genom den gamla kyrkan till den nya".
Tillhör Västerås stift


 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Katti - 5 juni 2016 16:30

  Ett litet kapell jag helt har missat på mina resor, är det som ligger vid Storforsen, längs väg 374. Det ligger fantastiskt vackert på en kulle med utsikt över forsen och älven. Hade för tillfället bara mobilen att tillgå, men den fungerade helt ...

Av Katti - 21 mars 2014 12:38

  En varm sommardag besökte jag den katolska kyrkan i Narvik. Lite svårfotograferad då det är trångt på gatan framför kyrkan och solen gassade och gav svårt fotoljus.                         ...

Av Katti - 16 maj 2012 11:31


    Skattunge kyrka, Skattungbyn   Orsa församling Västerås stift   ...

Av Katti - 29 februari 2012 22:14

    Misjonskirken i Narvik. Kyrkan ligger mitt i centrala stan men kan ändå vara lite svår att få ögonen på - det höga tornet till trots. Narviks gator är lite branta på sina håll. Har inte hittat någon information om själva byggnaden så jag v...

Av Katti - 29 februari 2012 21:50

      Harry Gangvik Tromsø gjorde ritningarna till Kristus Konge-kyrkan i Narvik. Bakgrunden är att utländska arbetare gästade Narvik och malmhamnen under sjuttiotalet och en katolsk kyrka efterfrågades. Pengar samlades in från Tyskland, var...

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se