Kapellet

Alla inlägg under mars 2011

Av Katti - 23 mars 2011 18:56



Jag har inte satt min fot i närheten av det här kapellet så jag har inte sett hur det exakt ser ut. Mina bilder är tagna från järnvägen. (från ett lok på rull!). Fotona har väl mycket att önska men innan jag kommer på plats personligen o fötterna på marken är det vad jag har att bjuda på ;)



Jan Thurfjell är arkitekten bakom kyrkan som byggdes 1964. Den ser ut som en lappkåta med stomme i trä och spånklädda väggar. I toppen sitter en kon i plexiglas. Altarväggen har ett stort fönster. Mina bilder visar kyrkan från entrésidan.



Tillhör Luleå stift

Gällivare församling


Av Katti - 20 mars 2011 12:56


Intill en bäck, mitt i byn ligger Bingsjö kapell.


Det första bönehuset sattes upp 1792 och en del av inventarierna i dagens kapell härstammar från den tiden. Bland annat var tornet fristående. Den gamla kyrkobyggnaden revs och 1864 byggde man en ny kyrka med en del av det gamla timret, samt material från byggnader i Svabensverk. Ett par år senare byggde man ut det spånklädda tornet som efter nybyggnaden sitter ihop med kyrkan.

1881 satte man upp spåntad panel i olika riktningar utanpå timret och vitmålade detta.


Krattade grusgångar och raka rader av gravstenar.


Kyrkan är byggd i timmer och vid en renovering 1971-72 isolerades väggarna och brädkläddes än en gång.



Kyrkan är endast öppen för visning under gudstjänster så än har jag inte kommit in i den. Ett par "chansfoton" genom fönstren visar strama träbänkar och ett altarbord med kors och blomvaser.

Man kan även ana predikstolen från 1634 som hämtades från Vika kyrka tre år efter invigningen av första kapellet, 1795.

Det skall finnas målningar och tavlor av Jerk Werkmäster som hjälpte till med en renovering under 1960-talet.  Han har även målat altartavlan - i den gamla ramen...




Tillhör Västerås stift

Rättviks församling


Av Katti - 20 mars 2011 12:14



Stadsdelen Kvarnsveden i Borlänge har en egen kvarterskyrka sedan 20-talet. Det är en låg stenbyggnad med separat klocktorn i falurött trä. Edvard Dahlbäck var arkitekten bakom huset med plats för flera kyrkliga aktiviteter. Byggnaden inhyser även församlingshem och rummen är byggda med vikväggar så man kan öka och minska kyrksalen allt efter behov.


1924 stod kyrkan klar och den gamla entrén till kyrkan finns på ena långgaveln.



Man hade inte råd att skaffa en klocka till kyrkan vid byggnationen så den var utan ringning i ett par decennium. Under fyrtiotalet samlade man in pengar till en klockgjutning och det röda och vita klocktornet stod till slut klart 1944. Klockan har en inskription som säger: Gloria exelsis Deo. O land, land, land hör Herrens ord!


 


  

En del renoveringar och ombyggnationer har gjorts under åren som gått men den största renoveringen gjordes 1971. Huvudporten flyttades och man skapade ett nytt vapenhus.


 

Jag har inte sett insidan av kyrkan än.

Länk nedan.


Det här är det närmaste jag kommit insidan av kyrkan. En bild genom de smala fönstren vid koret där man kan se baksidan av altarbordet med guldkorset. 


Här finns bilder av interiören.


Tillhör Västerås stift

Stora Tuna församling


Av Katti - 18 mars 2011 21:14



Det lilla samhället Enbacka mellan Borlänge och Säter hade ett kapell byggt 1633. Detta förföll, av för mig okänd anledning och man ville bygga en ny - och större kyrka. 1765-68 byggdes den nya annexkyrkan till Stora Tuna församling och det gamla kapellet revs.


 


1768 (?) invigdes den nya kyrkan som till en början fortfarande hette Enbacka kapell och hörde till Stora Tuna församling (Borlänge). Gustafs bröt sig ur Stora Tuna och blev egen församling 1775. Gustaf III delade inte bara ut ett dekret med församlingdelningen utan även sitt namn till byn och kyrkan och detta blev Gustafs kyrka, församling och by - varifrån den kända och goda Gustafskorven kommer. 

Frågetecknet kommer sig av att jag sett två uppgifter om invigningsdatumet. En säger att kyrkan invigdes den 26 oktober 1766 och en uppgift säger den andra advent (4 december) 1768. 1768 låter troligare.



Det gamla kapellet hade en separat klockstapel men den 13 augusti 1767 flyttades de två klockorna till tornet i den nya kyrkan. 

Den lilla klockan gjöts 1639 och blev sedan omgjuten 1809 av Eric Göthe i Falun. Stora klockan gjöts ursprungligen 1735, och är även den omgjuten senare, också av Eric Göthe.

Tornuret tillverkades av C. J. Trång i Stjärnsund 1862.



Jag har passerat Gustafs kyrka vid några tillfällen och den har alltid varit stängd. På Säters hemsida för kommunens kyrkor kan man läsa att det går att boka en tid för guidning och/eller visning. Måste nog göra det :-)



Tillhör Västerås stift

Säterbygdens församling


Av Katti - 18 mars 2011 20:17



En eftermiddag i december 2010.


S:t Örjans kapell ligger i början av stadsdelen Främby i Falun, från centrum sett. Det fanns ett kapell vid gruvan som hette S:t Örjan men 1962 byggdes en kvarterskyrka i Främby som fick ärva namnet.

Sankt Örjan är skyddshelgon till bergsmän och gruvdrängar.   




I december 2009 hölls en sista avslutningsmässa i Främbys kvarterskyrka, sedan stängdes den och såldes i maj 2010. Vinnande bud gavs av en frikyrka så kyrkan fick fortsätta sitt liv - som kyrka.

Fristaden heter frikyrkoförsamlingen som äger den idag.




Av Katti - 18 mars 2011 19:20



Leksands Missionsförening har funnits sedan 1865 och 1873 byggdes det första bönhuset. Föreningen har sedan byggt flera olika bönhus men under 1900-talets första decennium blev alla byggnader för små och man beslutade bygga nytt. Olof Bröms ritade kyrkan som uppfördes vid Sammilsdal och byggandet startade 1910. I april 1911 invigdes kyrkan som används än idag. Baptistförbundet håller också till här sedan 2000.


På en gavel finns årtalet 1911 ingjutet.




Invändigt har kyrkan byggts om flera gånger och en yttre renovering gjordes 1960. På 1980- och 90-talet byggs kyrkan om utvändigt och får fler lokaler för olika ändamål.



Av Katti - 18 mars 2011 18:38


En bild i förbifarten.... Fotot sköt jag av genom ett bussfönster under ett kort besök i finska Torneå :-) Det här var innan mitt kyrkfotointresse tog fart men redan här gillade jag utseendet på den, lite ryskinspirerad förstås.


Ortodoxa kyrkan står i centrala Torneå.


Enligt information jag hittat ville Alexander I av Ryssland att det skulle sättas upp en militärkyrka i Torneå, då finska Karelen tillhörde Ryssland och beslutet togs år 1825. 1884 stod kyrkan klar och man helgade den åt Paulus och Petrus.


1917 blev Finland förklarat självständigt och kyrkan kom att bli museum. 1985 bestämde man dock att återge byggnaden sin forna status och den restaurerades och invigdes återigen som kyrka.


Ovido - Quiz & Flashcards