Kapellet

Direktlänk till inlägg 25 juli 2011

Svansteins kyrka

Av Katti - 25 juli 2011 21:45
"I afsikt att förebygga, att befolkningen på svenska sidan skulle söka sig öfver till den på finskt område liggande kyrkan vid Turtola, utanordnade K. Maj:t 20 mars 1858 af riksdagen anslagna 5.000 kronor till uppförande av ett kapell i den svenska Turtolabyn i närheten av Svanstein, där ett mindre hammarverk år 1754 inrättades som afläggare till Kengis Järnbruk. Det oansenliga lilla kapellet, som fullbordades 1865 undergår för närvarande en behöflig restauration."

Detta stod att läsa 1926 i Bygden, Härnösands stifts herdaminne del IV, dvs vid samma tid som kyrkan fick det yttre utseende den har idag. Midsommar 1928 återinvigdes kyrkan med sitt nya klocktorn av dåvarande biskopen i Luleå stift, Olof Bergkvist.


   


Den rosa färgen som Svansteins kyrka har idag fick hon 1974. Även invändigt tvättades och målades kyrkan om men jag har bara genom-fönstret-foton att tillgå.
Vad som kan ses i dem är att väggarna är trävita timmerstockar. Bänkarna och altarringens speglar är röda. Predikstolen är målad i en blå färg.

Ett kors hänger på altarväggen där tidigare en stor altarmåling funnits. Denna hänger enligt uppgift i sakristian men plockas fram en gång per år och hänger uppe under hela fastan.


Vad som kan ses i dem är att väggarna är trävita timmerstockar. Bänkarna och altarringens speglar är röda. Predikstolen är målad i en blå färg.

Ett kors hänger på altarväggen där tidigare en stor altarmålning med mörk ram funnits. Denna hänger enligt uppgift i sakristian men plockas fram en gång per år och hänger uppe under hela fastan.Intill kyrkan finns en byggnad med ett litet kapell och kor.


 

Luleå stift

Övertorneå församling


 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Katti - 5 juni 2016 16:30

  Ett litet kapell jag helt har missat på mina resor, är det som ligger vid Storforsen, längs väg 374. Det ligger fantastiskt vackert på en kulle med utsikt över forsen och älven. Hade för tillfället bara mobilen att tillgå, men den fungerade helt ...

Av Katti - 21 mars 2014 12:38

  En varm sommardag besökte jag den katolska kyrkan i Narvik. Lite svårfotograferad då det är trångt på gatan framför kyrkan och solen gassade och gav svårt fotoljus.                         ...

Av Katti - 16 maj 2012 11:31


    Skattunge kyrka, Skattungbyn   Orsa församling Västerås stift   ...

Av Katti - 29 februari 2012 22:14

    Misjonskirken i Narvik. Kyrkan ligger mitt i centrala stan men kan ändå vara lite svår att få ögonen på - det höga tornet till trots. Narviks gator är lite branta på sina håll. Har inte hittat någon information om själva byggnaden så jag v...

Av Katti - 29 februari 2012 21:50

      Harry Gangvik Tromsø gjorde ritningarna till Kristus Konge-kyrkan i Narvik. Bakgrunden är att utländska arbetare gästade Narvik och malmhamnen under sjuttiotalet och en katolsk kyrka efterfrågades. Pengar samlades in från Tyskland, var...

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se