Kapellet

Direktlänk till inlägg 11 augusti 2011

Kvarnsvedens kyrka II

Av Katti - 11 augusti 2011 22:15Kvarnsvedens kyrka, Borlänge


Det blev ett nytt besök till kyrkan under årets semester. Jag var i kontakt med en av vaktmästarna i några av Borlänges kyrkor och de skulle vara vid kyrkan o arbeta en av de dagar vi var ute och åkte så vi passade på att fara dit en sväng. Kyrkan var låst när jag kom men vaktmästaren gick runt och låste upp åt mig. Han ville återvända ut till parkeringen för att fortsätta arbetet med ogräsbekämpning innan regnet kom, så efter en kort presentation och miniguidning gick han ut igen och jag fick fotografera i lugn o ro.


 


Det nya "vapenhuset" med sin öppna taklösning där de gråblåmålade takstolarna syns.
Den röda gobelängen från Alice Lunds ateljé, hängde tidigare som bakgrund till det gamla krucifixet.Dörren vid dopfunten är nybyggd och vetter mot gården vid entrén. Den kan öppnas sommartid "för att släppa in ljus och fågelsång".Väggarna i kyrksalen är målad i en svagt rosa ton medan nischväggen bakom altaret har en mild ljusblå färg fär att kontrastera mot altartavlan i gyllene färger.

Altartavlan skapades av Bo Holmlund från Bomsarvet i Borlänge, av mestadels plåt och metalltråd. Tavlan kallas Tiden och evigheten och symboliserar människans väg mot det eviga. Antependiet är skapat av textilkonstnären Mike Heybroek från Sågmyra och ska föra tankarna till vägen fram till altaret och Holmlunds altartavla. För att ytterligare accentuera detta - och helt enkelt visa upp konstverken - har man tagit bort en del av altarringen.


   


På altaret står två stycken, trearmade silverljusstakar som skänktes till kyrkan av en församlingsbo, bruksläkaren K-E Hällsjö, vars hustru jobbade som barnsköterska hos drottning Sophia. Fru Hällsjö fick ljusstakarna av drottningen och skänkte dem vidare till, dåvarande Kvarnsveden Amsbergs kapellförsamlings kyrka.Innertaket har fått behålla sin ornamentering genom årtionden av renoveringar.  

Orgeln är byggd på 70-talet av Gunnar Carlsson, kantor i Amsberg.

På väggen bakom orgeln hänger att par träreliefer. De har en gång suttit som fasad på en annan orgel.


 

 


Kuppan  på dopfunten kommer från en äldre dopfunt och är numer kromad! I botten på kuppan finns en fisk.Vi började faktiskt besöket med att gå ner i källaren o titta på det gamla krucifixet som flyttats ner från kyrksalen. I trapphuset hänger en textilgobeläng, vävd av Dagmar Lodén som illustrerar "livets utveckling". Annan textil av Dagmar finns i församlingshemmet i samma byggnad.


  


Det gamla krucifixet täljdes en gång av Arvid Backlund från Svärdsjö. Det hänger nu (vid mitt besök) i en "hall" i källaren där det finns kontor för personalen.

Det vackra glasfönstret sitter numer i den del som utgör församlingshemmet och på samma vägg som den gamla entrén, mot parkeringen.När jag fotat färdigt inomhus, hade regnet nått kyrkan o det vräkte ner. Kampen mot ogräset fick fortsätta en annan dag.Fler bilder här.


 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Katti - 5 juni 2016 16:30

  Ett litet kapell jag helt har missat på mina resor, är det som ligger vid Storforsen, längs väg 374. Det ligger fantastiskt vackert på en kulle med utsikt över forsen och älven. Hade för tillfället bara mobilen att tillgå, men den fungerade helt ...

Av Katti - 21 mars 2014 12:38

  En varm sommardag besökte jag den katolska kyrkan i Narvik. Lite svårfotograferad då det är trångt på gatan framför kyrkan och solen gassade och gav svårt fotoljus.                         ...

Av Katti - 16 maj 2012 11:31


    Skattunge kyrka, Skattungbyn   Orsa församling Västerås stift   ...

Av Katti - 29 februari 2012 22:14

    Misjonskirken i Narvik. Kyrkan ligger mitt i centrala stan men kan ändå vara lite svår att få ögonen på - det höga tornet till trots. Narviks gator är lite branta på sina håll. Har inte hittat någon information om själva byggnaden så jag v...

Av Katti - 29 februari 2012 21:50

      Harry Gangvik Tromsø gjorde ritningarna till Kristus Konge-kyrkan i Narvik. Bakgrunden är att utländska arbetare gästade Narvik och malmhamnen under sjuttiotalet och en katolsk kyrka efterfrågades. Pengar samlades in från Tyskland, var...

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se