Kapellet

Direktlänk till inlägg 12 augusti 2011

Grycksbo kyrka, II

Av Katti - 12 augusti 2011 15:30


Jag ringde församlingen i somras och vaktmästaren lovade ställa upp kyrkporten den dagen jag ville komma dit o besöka den. När vi kom till Grycksbo kyrka satt den välkomnande gröna skylten på dörren :-)

"Kyrkan öppen"

En del av kyrkan är avskärmad och ombyggd under sjuttiotalet. Sakristian flyttades då dit. Där var gardiner fördragna med endast en smal springa i glasdörren. I hallen utanför (mellan vapenhuset och kyrksalen) finns även ett kapprum. Där sitter ett inramat foto av hur kyrkan sett ut tidigare - med koret i det nordöstra hörnet. Altartavlan satt i ett "valv" med texten "HAN ÄR UPPSTÅNDEN" målat ovanför. Predikstolen satt på väggen intill altaret. Den är utbytt mot en modernare variant vid en renovering 1952.
Där altaret idag finns, var då en läktare. Bänkkvarteren med plats för 475 personer var också placerade på snedden i kyrkan.


 

Dagens kyrka har plats för ca 250 personer. Kyrkbänkarna står i raka rader med en central gång mellan dem - och gångplats längs sidoväggarna. Bänkarna som byttes ut vid renoveringen 1951-52 är marmorerade i blått och grått. Väggarna är vitmålade och taket dalablått.


   

Ebba Sparres målning av ängeln som förkunnar Kristus uppståndelse är fortfarande altartavla men nu mot den vita väggen i stället för den mörka inramningen av det tidigare altaret.


   

Jag har inte hittat någon information om skultpuren på det lilla tegel-"altaret" i korets södra hörn. Det är skapat i glas på en hållare/fot av stål och föreställer ett kors. Underbart läcker! På foten står stämplat "HOLM 2001".


   

Jerk Werkmäster skapade 1963 den åttkantiga och konformade dopfunten i gråmålat trä och de två höga ljusstakarna som hör till. De står placerade intill en vacker bonad i olika guldtoner, skänkt av församlingens syförening. 

    Orgelläktaren med en Jense & Thomsen-orgel finns ovanpå kapprummet och sakristian.


 

Fler bilder här.


 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Katti - 5 juni 2016 16:30

  Ett litet kapell jag helt har missat på mina resor, är det som ligger vid Storforsen, längs väg 374. Det ligger fantastiskt vackert på en kulle med utsikt över forsen och älven. Hade för tillfället bara mobilen att tillgå, men den fungerade helt ...

Av Katti - 21 mars 2014 12:38

  En varm sommardag besökte jag den katolska kyrkan i Narvik. Lite svårfotograferad då det är trångt på gatan framför kyrkan och solen gassade och gav svårt fotoljus.                         ...

Av Katti - 16 maj 2012 11:31


    Skattunge kyrka, Skattungbyn   Orsa församling Västerås stift   ...

Av Katti - 29 februari 2012 22:14

    Misjonskirken i Narvik. Kyrkan ligger mitt i centrala stan men kan ändå vara lite svår att få ögonen på - det höga tornet till trots. Narviks gator är lite branta på sina håll. Har inte hittat någon information om själva byggnaden så jag v...

Av Katti - 29 februari 2012 21:50

      Harry Gangvik Tromsø gjorde ritningarna till Kristus Konge-kyrkan i Narvik. Bakgrunden är att utländska arbetare gästade Narvik och malmhamnen under sjuttiotalet och en katolsk kyrka efterfrågades. Pengar samlades in från Tyskland, var...

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se