Kapellet

Direktlänk till inlägg 30 augusti 2011

Leksands kyrka

Av Katti - 30 augusti 2011 20:00


Med "tusen år på kyrkudden" (boktitel)


 

Många om- och tillbyggnader har skett i Leksands kyrka sen hon sattes upp under medeltiden. De äldsta delarna i kyrkan härstammar från 1200-talet och hon har sedan blivit tillbyggd allt eftersom folk färdades till kyrkan och de inte rymdes. Kyrkan fick under 1400-talet en hög tornspira - hela 82 meter hög! Denna liksom en efterföljare, togs båda av blixten och man satte under 1700-talet en lökkupol på taket i stället, med vad man tror rysk förlaga.

Klockstapeln är, liksom tornet, den tredje i ordningen och sattes upp 1628-30. Lanterninen byggdes till under 1770-talet. Vid dörren sitter en tavla som beskriver brandsignaler:


1 klämtslag: eldsvåda vid kyrkan och i Noret

2 klämtslag Sunnanäng, Hjortnäs, Tällberg, Laknäs, Östanbol och Plintsberg

3 klämtslag Lima, Åijer, Vargnäs och förut ej uppräknade Byar i Åsbygge Fjerding

4 klämtslag ej öfrige förut uppräknade Byar Rönnes Fjerdig

5 klämtslag Åkerö, Öfvermo, Yttermo, Mjelgen, Ytteråkerö, Hagen, Gärde, Smedby och Vestannor

6 klämtslag Övriga Byar Häradsfjärdingen och Djura Kapell


Många sockenklädda människor har vandrat upp längs allén som leder mot kyrkgrinden.


Leksands kyrka har en av landets största lökkupoler på taket. Spiran är i toppen, prydd med en krona och Karl XIIs namnskiffer.


     


Triumfkrucifixet är kyrkans äldsta inventarie och härstammar från 1300-talet.


Mer info kommer bara jag hinner :)

   


  

Med sina över tvåtusen sittplatser är Leksands kyrka en av Sveriges största landsortskyrkor. Det finns sittplatser i flera våningar med läktare som sammanbinder de olika korsarmarna. Skullar kallas de i Dalarna (tänk höskulle). Det fanns skullar/läktare för olika delar av församlingen, kvinnor och män, soldater och den sk gapskullen, dvs sångläktare. Det har funnits så många som nio skullar men idag finns fem kvar.


   


Under 2000-talet har kyrkan byggts om och till igen och en ny utbyggnad är skapad av Gunnar Mattson och Åke Axelsson för att möta samtidens krav av toaletter och samlingsrum, då man inte ville störa kyrksalens intryck.  


   

Apostlarna Petrus och Paulus är kyrkans skyddspatroner och de står avbildade på taket av koret och vapenhuset, i ett par skulpturer, som i original skapades av bildhuggaren Eric Bergman. Hans original från 1715 gjordes i trä och förvaras sedan 1991 på annan plats. Skulpturerna på taken är skapade i armerad plast för att bättre motstå väder och vind. Petrus håller Himmelrikets nyckel i sin hand, vilken är symbol för leksandsbygden.


Västerås stift

Leksands församling

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Katti - 5 juni 2016 16:30

  Ett litet kapell jag helt har missat på mina resor, är det som ligger vid Storforsen, längs väg 374. Det ligger fantastiskt vackert på en kulle med utsikt över forsen och älven. Hade för tillfället bara mobilen att tillgå, men den fungerade helt ...

Av Katti - 21 mars 2014 12:38

  En varm sommardag besökte jag den katolska kyrkan i Narvik. Lite svårfotograferad då det är trångt på gatan framför kyrkan och solen gassade och gav svårt fotoljus.                         ...

Av Katti - 16 maj 2012 11:31


    Skattunge kyrka, Skattungbyn   Orsa församling Västerås stift   ...

Av Katti - 29 februari 2012 22:14

    Misjonskirken i Narvik. Kyrkan ligger mitt i centrala stan men kan ändå vara lite svår att få ögonen på - det höga tornet till trots. Narviks gator är lite branta på sina håll. Har inte hittat någon information om själva byggnaden så jag v...

Av Katti - 29 februari 2012 21:50

      Harry Gangvik Tromsø gjorde ritningarna till Kristus Konge-kyrkan i Narvik. Bakgrunden är att utländska arbetare gästade Narvik och malmhamnen under sjuttiotalet och en katolsk kyrka efterfrågades. Pengar samlades in från Tyskland, var...

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se