Kapellet

Direktlänk till inlägg 16 oktober 2011

Ängersjö kyrka

Av Katti - 16 oktober 2011 16:41



Kaspar i Nudådalen... :) En av teves julkalendrar spelades in här.


Kyrkan i Ängersjö tros i dess äldsta delar vara uppsatt under slutet av 1700-talet och hon har en gång varit rödmålad. Det ska eventuellt ha funnits ett kapell på platsen redan under 1600-talet då det finns skrifter från 1669 som nämner ett kapell. 1735 nämner man det "nya capellet" och detta kan vara grunden till kyrkan som står där idag.  

1931 skedde en stor restaurering och ombyggnation av kyrkan och hon fick till stor del det utseende hon har idag. Bland annat sattes ett värmesystem in och ett vapenhus byggdes under läktaren för att förhindra kalldrag. Sakristian byggdes om till kor och en ny sakristia byggdes till. Predikstolen som tidigare suttit mitt i koret flyttades till en korvägg på norra sidan. Målningar hittades under putsen och renoverades men några var förstörda av att man tog upp en dörr till den nya sakristian. 


  



Kyrkmodellen med lanternintorn kallas "Karl Johanskyrka" eller "Tegnérlada" efter Karl XIV Johan respektive biskop Esaias Tegnér. Tornet sattes upp under mitten av 1800-talet och stod klart 1854 med en ny klocka. 

Bilden på kyrktuppen är spegelvänd för att visa årtalet, 1782.

Ovanför porten sitter Gustaf IIIs sigill och årtalet 1782.  

Kyrksalens inredning tillkom/byggdes om under trettiotalets renovering. Bänkkvarteren byttes mot nya och målades. Se närmare bild nedan. 


Jag hittar ingen information om kyrkans orglar. Den vid koret ser relativt nytillverkad ut. Det finns en orgel på läktaren också. 




Målningarna som togs fram vid renoveringen 1931 föreställer bland annat Korsbärandet med en mycket diskuterad romersk soldat gående bakom. Ett par andra målningar föreställer Kristus på korset och Moses med stentavlorna (som syns i bilden ovan). 

 


Nytt möter gammalt. Dopfunten är nytillverkad (ingen information i dagsläget) kontra pyramiderna som år 1740 köptes från Ytterhogdals kyrka och renoverades av Jonas Granberg. 

Altarets vägg pryds av en vävd bonad som när den skulle installeras, rönte stor uppmärksamhet. Vävda bonader var en nyhet och församlingen hade beställt "den himmelska staden" från textilateljén Licium i Stockholm. Domkapitlet motsade sig uppsättandet med motiveringen "skall en sådan nyhet lanceras fram, så bör det ej ske i en liten landskyrka sådan som Ängersjö". Bonaden sitter där idag så församlingen vann uppenbarligen den striden. 

  



 




 

Bårhuset/gravkapellet byggdes ett par år efter renoveringen under trettiotalet. 


Härnösand stift

Ytterhogdal-Överhogdal-Ängersjö församling

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Katti - 5 juni 2016 16:30

  Ett litet kapell jag helt har missat på mina resor, är det som ligger vid Storforsen, längs väg 374. Det ligger fantastiskt vackert på en kulle med utsikt över forsen och älven. Hade för tillfället bara mobilen att tillgå, men den fungerade helt ...

Av Katti - 21 mars 2014 12:38

  En varm sommardag besökte jag den katolska kyrkan i Narvik. Lite svårfotograferad då det är trångt på gatan framför kyrkan och solen gassade och gav svårt fotoljus.                         ...

Av Katti - 16 maj 2012 11:31


    Skattunge kyrka, Skattungbyn   Orsa församling Västerås stift   ...

Av Katti - 29 februari 2012 22:14

    Misjonskirken i Narvik. Kyrkan ligger mitt i centrala stan men kan ändå vara lite svår att få ögonen på - det höga tornet till trots. Narviks gator är lite branta på sina håll. Har inte hittat någon information om själva byggnaden så jag v...

Av Katti - 29 februari 2012 21:50

      Harry Gangvik Tromsø gjorde ritningarna till Kristus Konge-kyrkan i Narvik. Bakgrunden är att utländska arbetare gästade Narvik och malmhamnen under sjuttiotalet och en katolsk kyrka efterfrågades. Pengar samlades in från Tyskland, var...

Skapa flashcards