Kapellet

Alla inlägg den 20 mars 2011

Av Katti - 20 mars 2011 12:56


Intill en bäck, mitt i byn ligger Bingsjö kapell.


Det första bönehuset sattes upp 1792 och en del av inventarierna i dagens kapell härstammar från den tiden. Bland annat var tornet fristående. Den gamla kyrkobyggnaden revs och 1864 byggde man en ny kyrka med en del av det gamla timret, samt material från byggnader i Svabensverk. Ett par år senare byggde man ut det spånklädda tornet som efter nybyggnaden sitter ihop med kyrkan.

1881 satte man upp spåntad panel i olika riktningar utanpå timret och vitmålade detta.


Krattade grusgångar och raka rader av gravstenar.


Kyrkan är byggd i timmer och vid en renovering 1971-72 isolerades väggarna och brädkläddes än en gång.



Kyrkan är endast öppen för visning under gudstjänster så än har jag inte kommit in i den. Ett par "chansfoton" genom fönstren visar strama träbänkar och ett altarbord med kors och blomvaser.

Man kan även ana predikstolen från 1634 som hämtades från Vika kyrka tre år efter invigningen av första kapellet, 1795.

Det skall finnas målningar och tavlor av Jerk Werkmäster som hjälpte till med en renovering under 1960-talet.  Han har även målat altartavlan - i den gamla ramen...




Tillhör Västerås stift

Rättviks församling


Av Katti - 20 mars 2011 12:14



Stadsdelen Kvarnsveden i Borlänge har en egen kvarterskyrka sedan 20-talet. Det är en låg stenbyggnad med separat klocktorn i falurött trä. Edvard Dahlbäck var arkitekten bakom huset med plats för flera kyrkliga aktiviteter. Byggnaden inhyser även församlingshem och rummen är byggda med vikväggar så man kan öka och minska kyrksalen allt efter behov.


1924 stod kyrkan klar och den gamla entrén till kyrkan finns på ena långgaveln.



Man hade inte råd att skaffa en klocka till kyrkan vid byggnationen så den var utan ringning i ett par decennium. Under fyrtiotalet samlade man in pengar till en klockgjutning och det röda och vita klocktornet stod till slut klart 1944. Klockan har en inskription som säger: Gloria exelsis Deo. O land, land, land hör Herrens ord!


 


  

En del renoveringar och ombyggnationer har gjorts under åren som gått men den största renoveringen gjordes 1971. Huvudporten flyttades och man skapade ett nytt vapenhus.


 

Jag har inte sett insidan av kyrkan än.

Länk nedan.


Det här är det närmaste jag kommit insidan av kyrkan. En bild genom de smala fönstren vid koret där man kan se baksidan av altarbordet med guldkorset. 


Här finns bilder av interiören.


Tillhör Västerås stift

Stora Tuna församling


Ovido - Quiz & Flashcards