Kapellet

Alla inlägg den 20 juni 2011

Av Katti - 20 juni 2011 17:48


Vi höll på att missa kyrkogården i Porjus och med den kapellet. Ett fantastiskt kapell skulle det visa sig! Vi vände bilen och for ner mot Luleälven och hittade detta:



Det vackra åttsidiga kapellet står på sluttningen av skogskyrkogården med Luleälven rinnande nedanför. Doften av tjära ligger stark omkring kapellet under varma dagar. När vi var här var det en halvmulen dag med lite regn i luften men jag kände ändå den härliga doften. Hela den åttkantiga och spånklädda byggnaden är tjärad utvändigt.



   



Klockstapeln borde vara den som "hör till" kyrkan. Jag betvivlar att det finns två klocktorn i Porjus. Stapeln med sina smala, röda ben och spånklädda huva står intill minneslunden med det vackra rosa granitblocket. På stenen finns en mässingsplakett men jag missade vad den sade.


Enkla, men snygga smidesgångjärn.


Det hade ju varit synd att missa den här fantastiska interiören!


   







Av Katti - 20 juni 2011 16:43



Porjus ligger längs E45 och är ett samhälle med idag, inte fullt 400 invånare som de flesta levt på vattenkraft. Ett stort vattenkraftverk finns här. Detta anas även i kyrkan som är byggd på stommen av en arbetarbarack i Vattenfalls ägo.

Under 1928 byggdes baracken om och bland annat en sakristia skapades i östra änden.  


Porjus ingick till en början i Jokkmokks församling men blev egen 1962 och under fyrtiotalet år. År 2006 återingick församlingen i Jokkmokks.


 


Under andra halvan av femtiotalet renoverades kyrkan och den nakna timringen kläddes med spån och kyrkan fick det utseende den har idag.


Jag har läst att det ska finnas ett separat klocktorn någonstans nordost om kyrkan men har inte sett den. Däremot finns det en klockstapel liknande beskrivningen av denna på kyrkogården ca en km söder om kyrkan.





Ännu en gång fick jag ta till knepet att fota genom fönstren - o ett något knepigt knep denna gång då fönsterrutorna är gula och lite mönstrade.


 


Inredningen är trä, till viss del gråmålad (bänkkvarteren).

Dopfunten avviker från resten av inredningen då den är "krysshamrad i granit" som det står att läsa i en beskrivning.


   



Sakristian - en vild chansning då fönstret satt lite högt :)

Det finns ett litet altare här också för mindre gudstjänster.


Luleå stift

Jokkmokks församling


Skapa flashcards