Kapellet

Senaste inläggen

Av Katti - 18 mars 2011 21:14Det lilla samhället Enbacka mellan Borlänge och Säter hade ett kapell byggt 1633. Detta förföll, av för mig okänd anledning och man ville bygga en ny - och större kyrka. 1765-68 byggdes den nya annexkyrkan till Stora Tuna församling och det gamla kapellet revs.


 


1768 (?) invigdes den nya kyrkan som till en början fortfarande hette Enbacka kapell och hörde till Stora Tuna församling (Borlänge). Gustafs bröt sig ur Stora Tuna och blev egen församling 1775. Gustaf III delade inte bara ut ett dekret med församlingdelningen utan även sitt namn till byn och kyrkan och detta blev Gustafs kyrka, församling och by - varifrån den kända och goda Gustafskorven kommer. 

Frågetecknet kommer sig av att jag sett två uppgifter om invigningsdatumet. En säger att kyrkan invigdes den 26 oktober 1766 och en uppgift säger den andra advent (4 december) 1768. 1768 låter troligare.Det gamla kapellet hade en separat klockstapel men den 13 augusti 1767 flyttades de två klockorna till tornet i den nya kyrkan. 

Den lilla klockan gjöts 1639 och blev sedan omgjuten 1809 av Eric Göthe i Falun. Stora klockan gjöts ursprungligen 1735, och är även den omgjuten senare, också av Eric Göthe.

Tornuret tillverkades av C. J. Trång i Stjärnsund 1862.Jag har passerat Gustafs kyrka vid några tillfällen och den har alltid varit stängd. På Säters hemsida för kommunens kyrkor kan man läsa att det går att boka en tid för guidning och/eller visning. Måste nog göra det :-)Tillhör Västerås stift

Säterbygdens församling


Av Katti - 18 mars 2011 20:17En eftermiddag i december 2010.


S:t Örjans kapell ligger i början av stadsdelen Främby i Falun, från centrum sett. Det fanns ett kapell vid gruvan som hette S:t Örjan men 1962 byggdes en kvarterskyrka i Främby som fick ärva namnet.

Sankt Örjan är skyddshelgon till bergsmän och gruvdrängar.   
I december 2009 hölls en sista avslutningsmässa i Främbys kvarterskyrka, sedan stängdes den och såldes i maj 2010. Vinnande bud gavs av en frikyrka så kyrkan fick fortsätta sitt liv - som kyrka.

Fristaden heter frikyrkoförsamlingen som äger den idag.
Av Katti - 18 mars 2011 19:20Leksands Missionsförening har funnits sedan 1865 och 1873 byggdes det första bönhuset. Föreningen har sedan byggt flera olika bönhus men under 1900-talets första decennium blev alla byggnader för små och man beslutade bygga nytt. Olof Bröms ritade kyrkan som uppfördes vid Sammilsdal och byggandet startade 1910. I april 1911 invigdes kyrkan som används än idag. Baptistförbundet håller också till här sedan 2000.


På en gavel finns årtalet 1911 ingjutet.
Invändigt har kyrkan byggts om flera gånger och en yttre renovering gjordes 1960. På 1980- och 90-talet byggs kyrkan om utvändigt och får fler lokaler för olika ändamål.Av Katti - 18 mars 2011 18:38


En bild i förbifarten.... Fotot sköt jag av genom ett bussfönster under ett kort besök i finska Torneå :-) Det här var innan mitt kyrkfotointresse tog fart men redan här gillade jag utseendet på den, lite ryskinspirerad förstås.


Ortodoxa kyrkan står i centrala Torneå.


Enligt information jag hittat ville Alexander I av Ryssland att det skulle sättas upp en militärkyrka i Torneå, då finska Karelen tillhörde Ryssland och beslutet togs år 1825. 1884 stod kyrkan klar och man helgade den åt Paulus och Petrus.


1917 blev Finland förklarat självständigt och kyrkan kom att bli museum. 1985 bestämde man dock att återge byggnaden sin forna status och den restaurerades och invigdes återigen som kyrka.


Av Katti - 14 februari 2011 20:23
Aspeboda är en av Dalarnas minsta socknar. Kyrkan som står här idag är åtminstone den tredje i ordningen. Den första byggdes i början av 1600-talet och kallades Helge Andas kapell. Ingen vet med exakthet hur den första lilla kyrkobyggnaden såg ut men det sägs att, när biskop Johannes Rudbeckius besökte församlingen och kyrkan, tyckte han att kyrkan inte var värdig utan ville att en ny skulle uppföras. 1680 byggdes således en ny kyrka ovanpå/runt om  den gamla som invigdes redan 1681. 1681 års kyrka kallades Fem Spirors tempel. Denna bergmanskyrka finns idag återgiven som modell i vapenhuset på den nya kyrkan, för så sent som 1959 brann Fem Spirors tempel ner. Ingen vet vad som orsakade branden....När man beslutade sig för att bygga en ny kyrka stod valet mellan att bygga en kopia av den som brunnit, dvs i trä, eller en mer hållbar och brandsäker kyrka och man valde att bygga den nya kyrkan i tegel.


Rolf Bergh fick uppdraget att rita den nya kyrkan i Aspeboda och på midsommardagen 1963 invigdes den så till slut.
Många av inventarierna försvann för gott i branden men det finns turligt nog en liten eller snarare rätt stor del kvar från tiden för den allra första kyrkan, för att just vid tiden för branden var bland annat det vackra innertaket nerplockat för restaurering.

   


Kyrkans höga smala spira är en takryttare i kopparplåt med ett kors i toppen. Aspebodas nuvarande kyrka har fem spiror liksom föregångaren men i mer modern form. I vart och ett av takhörnen sitter en spira med en veckad vimpel och symbolerna för de fyra evangelisterna som motvikt till vindflöjlarna. Dessa är förgyllda.
  
Tre gröna vävar finns i kyrkorummet. En tredelad sitter på predikstolen. De är vävda i Alice Lunds ateljé i Stora Tuna.Skulptören Ivar Lindekrantz har skapat figurerna i altaruppsatsen. De visar Josef och Maria med Jesusbarnet för juldagen, den uppståndne Kristus för påsken och pingstundret med två moderna människofigurer.
Längs södra långskeppsväggen sitter fyra färgglada fönster och ett femte sitter på kortväggen vid altaret. De är skapade av Per Lindekrantz och visar från höger till vänster (eller från entrén i sydväst mot altarväggen i öster), blått fönster med Johannes örn, grönt fönster med Lukas oxe, gult fönster med Markus lejon och rött fönster med Matteus ängel, för att slutligen avslutas med korset i det lila fönstret med treenighetssymbol och världsallt. Fönstren är inte målade utan hopbrända av färgat glas. Fantastiskt arbete!
En annan av vävarna sitter på bakre läktarens räcke.   

Den tredje väven med Psaltarens psalm #23, sitter på Gapskullens räcke.Innertaket från den gamla kyrkan. Det räddades undan lågorna tack vare en pågående renovering och har nu fått sin plats i den nya kyrkan.

Dopängel

Dopfunten är helt ny och består av en stor ring i sandsten med en glasskål vilandes på armarna.


 


Slutligen några bilder från vapenhuset:   

~ Tavlan visar hur interiören i den gamla kyrkan såg ut.
~ Modellen av Fem spirors tempel. Modellen med den tjocka trärundeln har tidigare fungerat som lock till dopfunten.

~ En inramad historik över kyrkan

Här anar man även en del av timmerväggen som är skapad av resterna av det timmer man lyckades rädda ur lågorna i sakristian. Man går "genom den gamla kyrkan till den nya".
Tillhör Västerås stift


Av Katti - 11 februari 2011 14:45


Åh, vad jag har väntat på den här boken! Den har varit lite besvärlig att få hem i brevlådan. Eller inte ens det. Den skulle inte rymmas där! Boken är stor som en A4-pärm och väger 2,6 kilo. En riktig koloss till bok. Älskar omslaget till den! Kom per postförskott från Klarkullens Förlag och den kostade inklusive frakt femhundra pix. Dyr som sjutton men den täcker ju in allt vad svenska kyrkor heter. Några av dem är avsakraliserade sen tryckningen (jag hittade Toullas fd kyrka som nu är privat bostad) men vem bryr sig om det om hundra år, som Lisa Syrén brukar säga? Finns för ovanlighetens skull inget årtal uppgivet i boken, vare sig för copyright eller tryckår.


Vår mailkorrespondens har varit lite besvärlig för mina mail har studsat tillbaks som olevererbara och spam. Första gången beror det på att adressen till Michael som har hand om försäljningen har felstavad mailadress (ska vara michael och inte mikael). Man kan ringa också men jag har haft oturen att han inte varit där när jag provat. Hur som haver. Skickade ett rent mail, utan vår tidigare konversation (från när de faktiskt gick igenom) och då kom det fram och några dagar senare var boken här.


Dryga sjuhundra sidor med kort information och i många fall fyrfärgsbilder på vårt lands dryga 3300 kyrkor och kapell. Våra kyrkor. De viktigaste uppgifterna finns om varje kyrka/kapell men för att veta mer får man leta andra källor. Dock är den suverän som ett första uppslagsverk att utgå ifrån!

Kyrkorna är indelade stiftvis med domkyrkan som första beskrivning i varje del och sedan per kommun på något vis, har inte klurat ut riktigt hur, ännu. Funderar om det är vägvis? En (mycket) kort vägbeskrivning finns.


Urvackert omslag!


Nedan ett par uppslag som visar upplägget i boken:
Klarkullens förlag (klicka dig till "Våra kyrkor")

ISBN 91-971561-0-8

350:- plus frakt (totalt 500:-)

OBS! Under "kontakta oss" är adressen till Michael rättstavad, men inte på sidan för boken.

 

Av Katti - 24 januari 2011 12:03På en kulle i centrala stan ligger den, Luleås stora vackra domkyrka i rött tegel. Jag kommer att lägga upp fler bilder senare men ville dela med mig av de nyaste fotona just nu, tagna förra veckan i ett snöigt och frostnupet Luleå. Hela kyrkan var mer eller mindre inbäddad i ett lager av vit frost och i det snöiga eftermiddagsljuset - eller bristen därpå, ser den urläcker ut mot den brunorange himlen.


 

Som sagt, fler bilder - och text - kommer så småningom.


Av Katti - 8 januari 2011 21:17
Kyrkan som idag finns i Arvidsjaur byggdes 1902 och sägs vara den femte i ordningen. Kyrkan är uppförd i gotisk stil. Gustaf Hermansson gjorde ritnigarna åt byggherre Felix Holmström. Den invigdes 1903.  
   
 


Vid renoveringen 1949-1950 byttes fönstren mot spetsbågiga och korfönstret sattes igen och i stället finns där nu en altarmålning av Ivar Hjertkvist. Jag har inte sett insidan av kyrkan än så här finns bara exteriöra foton.
 Kyrkan ligger på en kulle, sett från kyrkogården.


 Gravkapellet på kyrkogården.


Tillhör Luleå stift

Träna glosor med Ovido