Kapellet

Senaste inläggen

Av Katti - 24 oktober 2010 13:01



Vemdalen ligger längst upp i nordöstra hörnet av Härjedalen, längs väg 315 på vägen mot Vemdalsskalet. Klocktornet står alldeles intill vägen. Där finns en av Härjedalens härligaste kyrkor. Nej, stryk det där. Vemdalen har Härjedalens absolut läckraste kyrka.



Kyrkan är byggd i timmer 1760-63 och har säteritak med en stor takryttare till lökkupoltorn mitt på taknocken. Kyrkan är idag vitmålad med spåntak och urläcker i sin bulliga och åttkantiga form!


Vinklarna blir alltid lite roliga.... Or not.


Klockstapeln byggdes 1755

Byggmästare Anders Killberg från Klövsjö


Givetvis stod kyrkan stängd när jag kom....



...men...


på den vackra stjärnmönstrade trädörren satt denna handskrivna tavla:


     


Det var bara att plocka ner den enorma portnyckeln i järn med mässingskorset och låsa upp!

Jag är jätteimponerad att den får vara ifred. Allt som inte sitter fast brukar ha en förmåga att försvinna. Tack alla besökare som låter saker och ting vara kvar där de ska.

Inne i vapenhuset möts man av fattigmansbössan i en alldeles egen utformning och den vackra taklampan i smide och glas. Vid fästet i taket finns en rokokoblomma målad.


 




I kyrksalen möts man av ett härligt ljus, om än lite skumt eftermiddagsljus när vi var där så det var lite svårt att fotografera. Jag använder sällan blixt om jag kan undvika det och äger inget stativ så många bilder blev lite darriga.  

Kyrkan är som sagt åttkantig och det sitter höga fönster runt om i samma, om än halv åttkantsform. Bänkarna är dalablå utvändigt och gråvita invändigt med rödbrun psalmbokshylla. Många av trädetaljerna, "brädorna" runt om i kyrkan är marmorerade.


   



   



1773


 


   

Kyrkan har x antal ljusstakar i smide, ingen är den andra lik.



Det är många bilder men det kan komma upp ännu fler så småningom.


Tillhör Härnösand stift

Hedebygdens församling

Av Katti - 24 oktober 2010 10:08



Älvros är ett litet samhälle som ligger intill Ljusnan. Gamla kyrkan ligger vid Norrälvens strand innan den rinner ut i Ljusnan. Lilla Älvros har idag två kyrkor. Den gamla kyrkan byggdes under andra halvan av 1500-talet och flyttades till sin nuvarande plats 1638 enligt skrifter man hittat. Då byggdes den även om något och blev längre. Älvros låg längs pilgrimsvägen genom Härjedalen mot Nidaros domkyrka och man tror att det funnits ett kapell av äldre årgång, då man gjort vissa fynd som tyder på detta. I kyrkan finns en del inventarier av äldre årtal.


Kyrkan byggdes om 1739-40 och fick det utseende den har med korsplanen. Under 1800-talets tidiga år lade man på den vita putsen. I slutet av 1800-talet ville man bygga en ny kyrka och den gamla började förfalla och var ett nära rivningsbeslut.

Klockstapeln uppfördes i 1700-talets sista årtionde av Per Påhlsson från Stugun.  


Myggdörr :-)


   

Älvros gamla kyrka har en inredning i "barockoko". Mycket snidade blommor och bänksidorna är målade med rosenmotiv, alla olika. Stjärnvalvet är gjort i trä och Älvros kyrka är en av fem bevarade i landet. Resten av trätaket är målat med moln av Erik Nilsson-Wallin från Sveg.


Predikstolen med de snidade figurerna av evangelisterna, inklusive vars och ens attribut/symbol.


Orgelläktarens framsida har målningar av de tolv evangelisterna.


 


Den vitmålade dopängeln i furu är från 1779


 




1929-32 rustade man upp kyrkan och gav den en ny byastatus som kyrka och den används idag sommartid och den är en populär bröllopskyrka.


Jag har många fler detaljfoton och det kan tänkas att dessa kommer upp vid ett senare tillfälle. De tål att visas upp!


Tillhör Härnösand stift

Svegsbygdens församling


Av Katti - 23 oktober 2010 01:23



Äldsta dottern o jag tog en liten tripp till Tulla idag (igår) på eftermiddagen. Solen sken med sina sista strålar och gav kyrkan ett mjukt sken i snöglimmet.



Tuollas första kyrka byggdes redan på femtiotalet, jag vet inte var men det pratas om rasrisk så det kan ha varit i närheten av Tuolluvaaragruvan. Före det höll Tuollaborna till i gruvmässen.

Det bestämdes så småningom att kyrkan skulle flyttas närmare Tuolluvaara centrum och en plats bereddes bredvid skolan för en helt ny byggnad. Strax innan millennieskiftet invigdes den så av biskop Rune Backlund. 19/9 1999 var datumet.


 


 


Kyrkan ligger på samma tomt som skolan och barnen leker under klockan. Det var många spår där av barnfötter, i snön.


Kyrkan var stängd men jag fick några bilder av kyrksalen genom fönstret.

Ikonen, "Kristus, Konungen" är målad av Lars Gedmar 1993.


Kvällssolens sista strålar speglar sig i kyrksalens fönster.


Tillhör Luleå stift

Jukkasjärvi församling

Av Katti - 21 oktober 2010 09:30


På väg ut till kyrkogården i Poikkijärvi står den här "lilla" kyrkan. Det är en jättestor lykta! Antar att det ställs in nån form av ljus i den vintertid. Jag fotade den i förbifarten när vi passerade med bil så bilderna är inte kanon...

Skulle tippa att den har en längd på närmare metern. Minns inte nu och den stod en bit från vägen. Visst är den söt?




Av Katti - 20 oktober 2010 08:30



Min syster o jag körde förbi Storvik under en tripp till Gävle förra sommaren så vi letade reda på kyrkan. Den ligger i ett skogsparti med talltomt :-) Vi missade klockstapeln som inte står i anslutning till kyrkan. Den stod enligt uppgift, en bit ifrån ett kapell som fanns tidigare. Kanske kapellet låg på samma plats som kyrkan nu står? Måste forska lite till i detta. Läs kommentaren från Kjell :) 

Kyrkan var stängd så jag fick inte se insidan med alla målningar av Uno Wallman.

Vad jag kan berätta är att kyrkan invigdes i juletid 1960. Första söndagen i advent hölls den allra första gudstjänsten.



Kyrkans fasad är helt klädd i brunlila och rött tegel. Lite läcker i sin strama enkelhet.



Tillhör Uppsala stift

Ovansjö församling

Av Katti - 19 oktober 2010 17:41



Det här är en annan av "våra" kyrkor. Vi tillhör ju faktiskt Jukkasjärvi församling fast vi bor på andra sidan stan från Jukkas räknat. "Landsortsbor". Vår son är döpt här. Jag minns att svärmor var lagom ilsken på flickorna som inte kunde vara tysta o "snälla" när lillebror döptes samtidigt som en annan bebis. O mitt i smällkalla vintern var det, 1a advent. Vi hade satt på gossen varma underkläder under dopklänningen så han inte skulle frysa.


   


Kyrkans äldsta delar är från tidigt 1600-tal men utseendet den har idag fick den på 1700-talet. Kyrkstapeln är från tiden kring 1740. Den är "bottnisk", dvs typisk för de här delarna av landet och den fungerar även som port in till kyrkogården.


Den gamla kyrkporten i klocktornet. Gamla dörrar från 1700-talet och det omålade timret. Vackert.



Jag har just fått mig tilldelat ordet "takryttare" och i en kyrkbeskrivning står det just om Jukkasjärvi kyrkas "takryttare med ringkors och kyrktupp".



Gedigna dörrar i blåmålat trä. Dalablått. Nästan. Den lilla dörren till vänster om den större porten in till kyrksalen har en motsvarande på andra sidan och de leder in till de smala och branta trapporna mot orgelläktaren.


 


Högra bilden visar två minnestavlor som finns uppsatta i vapenhuset. Den övre av dem, skuren som bakstycket på en akja (rensläde) är från 1681 då tre fransmän besökte trakten. Den undre är ett halvt tunnlock från 1781 då en annan fransman besökte Jukkasjärvi och skrev en hymn i hexameter, på latin... 

Den vänstra hittar jag ingen information om just nu men den är signerad Gabriel Gyllengrip den 16 juni, 1736.





Den stora, tredelade altartavlan (triptyken) är snidad och målad av Bror Hjort och skänktes av LKAB till kyrkan vid dess 350-årsjubileum 1958. Den visar Lars Levi Laestadius och hans mässande till folket i norr i vänstra bilden. I mitten sitter Jesus med sin törnekrona. I högra bilden finns Lars Levis blivande fru Maria med.



   


Färgerna är hämtade från samernas flagga, rött, grönt, blått och gult (guld).


   



Skeppet, ständigt närvarande i kyrkor, här i formen av en forsbåt.


 




Den vackert utsmyckade orgeln från 1997 med samiskt hantverk, skapat av Lars Levi Sunna. På Jukkasjärvi församlings hemsida kan man läsa att "orgeln har tre specialstämmor: fågelsång, cymbelstjärna och trolltrumma".


Tillhör Luleå stift

Jukkasjärvi församling


Av Katti - 16 oktober 2010 23:44


Skogsarbetaren 1956

Emil Näsvall, Funäsdalen

Står utanför Svegs kyrka



Av Katti - 15 oktober 2010 12:58



En av mina senast besökta kyrkor. Maken o jag tog en tur runt trakterna kring Långträsk i september och ett av ställena vi stannade till vid var Glommersträsk. Mitt i samhället ligger den relativt "nya" kyrkan, inklämd mellan skolan, distrikts-sköterskemottagningen och pensionärshemmen. Det är livstrappan i ett kvarter :-)


Tidigare låg kyrkan på andra sidan vägen men där finns bara en liten park med en minnessten idag och den röda klockstapeln förstås. Kyrkan var från början ett bönehus som byborna byggde under 1800-talets sista decennium men när man bestämde sig för att flytta bönehuset på trettiotalet byggde man om det och gjorde det större. Under femtiotalet blev bönehuset omvandlat till kyrka åt församlingen.


Klockstapeln byggdes 1903


   


1999 byggdes entrén om och handikappanpassades. Den nya entrén är inglasad och modern. Jag kom inte längre än såhär då kyrkan var stängd.



Kyrkogården ligger några km utanför Glommersträsk och har ett eget gravkapell som, när vi var förbi där, var under renovering pga brand.


Tillhör Luleå stift


Ovido - Quiz & Flashcards