Kapellet

Senaste inläggen

Av Katti - 6 oktober 2010 17:32


Tornehamns kyrka för ganska precis ett år sedan. Då låg snön under några dagar och det var lite besvärligt att ta sig upp till kyrkan från Väg E10.


11 oktober 2009


Mer/redigerad information:

Tornehamn var ett litet samhälle mitt i obygden under några år vid förra sekelskiftet. 1898 stod järnvägen klar till Tornehamn. Det fanns butik, bageri, skomakeri, smedja, sjukstuga och kontorsbyggnader för officerer, hamnen och annat och givetvis en del bostadsbaracker. Det fanns till och med ett pensionat! Nån enstaka av byggnaderna står kvar och används idag som fritidshus men det mesta har förfallit och bara grunden syns.

I den lilla viken nedanför E10-an fanns det en hamn - varav samhället fick sitt namn. Allt byggnadsmaterial och förnödenheter fraktades från hamnen i Rombaksbotn, med häst och vagn till Tornehamn och vidare till samhällena utefter Torne Träsk. Det fanns ytterligare fem hamnar efter stranden österut. "Materialvägen" finns kvar även idag och kallas nu för "Rallarvägen". Man kan följa den över fjällen, till fots eller med cykel.


Tillhör Luleå stift

Jukkasjärvi församling


Av Katti - 5 oktober 2010 23:42


Det har funnits ett kapell i Tornehamn också men informationen jag hittat är knapphändig. Det enda som finns idag är ett friluftskapell med vidunderlig utsikt över Torneträsk - genom grenverken i fjällbjörkarna omkring. Predikstolen är en enkel modell i en timrad ruta. Någon har eldat där så den är lite svedd. Enkla bänkar i två rader och ett stort träkors vid predikstolen.

Strax intill ligger Tornehamns röda träkyrka.





~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~



Kyrkan och kapellet i våras medan snön ännu låg kvar.



Tillhör Luleå stift

Jukkasjärvi församling



Av Katti - 5 oktober 2010 22:51


Tornehamn var en viktig plats i Malmbanans historia. Kanske den mest viktiga för järnvägen norr om Kiruna. Här fanns för hundra år sedan ett litet samhälle med många funktionshus och innevånare. Idag är knappt grunderna kvar av sjukstugan, ingenjörsmässen och de andra husen i området. Några få hus står kvar, eller är uppbyggda igen. Till Tornehamn fraktades material från norska kusten med tåg som sen lastades på båtar och skeppades från hamnen i Torneträsk till de andra samhällena längs sjön.

Tornehamn är kanske mest känd idag för den vackra Rallarkyrkogården som ligger uppe vid järnvägen. Ett inlägg om den kommer senare för vi besökte den på årsdagen av Svarta Björns dödsdag i september.



Kyrkan i Tornehamn är nybyggd och stod klar för gudstjänster i september 1987. Kyrkan är byggd i trä och står öppen sommartid för besök. Vi var där i september och då var den ännu öppen.


Invändigt är kyrkan helt klädd i omålad furupanel i ett luftigt intryck. De enkla träbänkarna är tillverkade av Kiruna kommun och det innebär väl någon av deras fd projekt. Likaså altarringen och -bordet.

Det enkla träkorset vid altaret är tillverkat av Ulrik Lidström liksom diverse andra detaljer i kyrkan. Den fantastiska dopfunten i björkvril är märkt J Hjelm 1994. Det finns ett fåtal utsmyckningar i kyrkan och det är en rad broderade blommor vid altarbordet och en broderad tavla intill altaret.




   



   





Tillhör Luleå stift

Jukkasjärvi församling




Av Katti - 4 oktober 2010 20:28



Falu Kristine är min "andra" kyrka. Här är jag konfirmerad och likaså mina yngre syskon :-) Min konfirmationspräst finns inte i livet längre och jag såg hans gravsten vid Stora Kopparberg i somras. Utanför Kristine kyrka finns några gravar, av borgmästare och präster bland annat.


Falu Kristine byggdes på 1600-talet med start 1642. Tidigare fanns Stora Kopparbergs kyrka men man ansåg att den skulle bli för liten för stadens innevånare och planerna på en ny kyrka tog fart. 1655 stod den så klar för gudstjänst. Dessa årtal finns lite här och var i kyrkan, bland annat i marmorintarsian i korgolvet.

För några år sedan restaurerades kyrkan och de grönärgade koppartaken byttes mot nya o fräscha och kyrkan fick plötsligt ett helt nytt utseende.






  



Dalablått, guld och vitt.



 




 


  

Stora kyrkorgeln som den ser ut idag byggdes under 1900-talets första årtionde av firma E A Setterquist & Son. Den restaurerades så sent som i slutet av sjuttiotalet.

Barockorgeln är en replika byggd 1982 av "Cahman-orgeln" från 1724 och den är bland annat byggd med 300 pipor från Cahmans gamla orgel. Den byggdes av Magnussons orgelbyggeri som också renoverade huvudorgeln.

Predikstolen var från början i vitt trä med ljusblått innertak och byggdes redan 1656. Under den stora restaureringen 1906 fick den dagens blå och guldiga utseende.  


 



Dopfunten i barock/rokokostil är tillverkad i samband med restaureringen 1906.





Den här kronan är den enda som finns kvar av de gamla originalkronorna från 1600-talet. De andra mässingskronorna som en gång fanns i kyrkan blev förstörda av röken från gruvdriften och såldes bort 1823. Alla nyare kronor har gjorts om och blivit elektrifierade men den här fick behålla sitt utseende och enda funktion som hållare för stearinljus. Den hänger i ett kor i norra skeppet som används som andaktsrum. Kronan skänktes av kung Karl X Gustav.





Vapengården




Kyrkportarna i koppar (givetvis!)


Mycket bilder blev det, men nu lämnar vi Falu Kristine kyrka :-)

... för den här gången...


Tillhör Västerås stift

Falu Kristine församling


Av Katti - 3 oktober 2010 23:40


Jag fick i min brevlåda, en härlig bok häromdagen. Den är i fick-format (13x22 cm) med bilder av alla kyrkor o kapell den talar om. Våra kyrkor handlar om kyrkorna i Härjedalen och Jämtland. Den här skulle jag ha behövt i somras! Eller augusti om man ska vara petig. Hittade aldrig kapellet i Vemdalsskalet men å andra sidan hade vi inte kommit så mycket närmare med medföljande karta heller. Kanske GPSen hade kunnat hjälpa till att hitta igen huset men jag tillåter mig tvivla.






En karta medföljer boken.



Givetvis fotade jag uppslaget med Överhogdals kyrka :-)

(till vänster Älvros nya kyrka, mina foton kommer så småningom)


Boken berättar kort om varje kyrka och kapell. Lite historik, när kyrkan byggdes, vem som var byggherre och arkitekt och vad som kännetecknar just den eller den kyrkan osv. De flesta bilderna är svartvita men det finns färgfoton också.

Den innehåller förklaringar som beskriver alla de inredningstekniska ord som finns i byggnadssvängen och framför allt i kyrkobyggnader


Boken ingår i en serie som heter "Upptäck Jämtland/Härjedalen".

ISBN 91-7948-134-5

Mer info finns hos Jamtli, Jämtlands länsmuseum.

Av Katti - 1 oktober 2010 20:05


Fotad på utställningen om Kirunas byggnader i Stadshuset 2010

Borg Mesch tog bilden när det begav sig


Av Katti - 1 oktober 2010 17:58



Vår vackra stadskyrka, Kiruna kyrka som ritades av Gustaf Wickman på uppdrag av Hjalmar Lundbohm. Den uppfördes under förra seklets första årtionde och stod sedan färdig för gudstjänster 1912.

Kyrkan är ritad i "lappkåtemodell", unik i sitt slag. Den är klädd med falurött furu-spån. Den stora och öppna insidan är mestadels tjärad och doften av tjära ligger över kyrkobesökarna.

Christian Eriksson har gjort de flesta av utsmyckningarna, bronsstatyetterna runtom taket, träskulpturen av St Göran och draken och de snidade motiven ovanför kyrkporten.



Altartavlan är målad av Prins Eugen, Målarprinsen. Solstrålarna sägs vara tillagda senare då tavlan egentligen inte var andlig utan bara visade en liten fridfull vilolund av träd.





 


Predikstolen, Dopfunten

St Göran och draken, träskulptur av Christian Eriksson




En lampa trasig i kronan....



Kyrkporten till vänster och dörren till klockstapeln till höger.


Fler bilder kommer så småningom från exteriören.


Tillhör Luleå stift
Jukkasjärvi församling



Av Katti - 30 september 2010 00:10


Sommaren 2010


Min första bloggkyrka får bli min egen första kyrka. Här är jag döpt, liksom alla mina syskon och ett flertal av kusinerna på mammas sida. Här ligger min mormor och morfar begravda och mormors föräldrar och en moster. Överhogdals kyrka tillhör Härnösands stift och ligger precis innanför gränsen till Härjedalen, efter väg 45.


Det är en enkelt byggd men vacker träkyrka. Den kyrka vi ser idag byggdes från början som en timrad byggnad utan torn, med stående rödmålad panel. 1746 blev den klar för invigning efter ett par års byggnation. Dock har det funnits kyrkobyggnader på platsen sedan 1400-talet om man får tro ett brev från biskopen i Trondheim. Härjedalen tillhörde då Norge. Under mitten av 1800-talet byggdes kyrkan om och fick ett nytt utseende med klocktorn och vitmålade väggar. Interiören byggdes om med ljus inredning med vita väggar och tak. Denna har jag inte sett personligen ännu (i vuxen ålder) men jag hoppas kunna komma in i kyrkan och fotografera någon gång framöver.



   




Kyrkhärbrena där man hittade Överhogdalstapeten, en av Europas äldsta och mest bevarade vävnader i fem delar. Den är daterad tusentalet år tillbaks i tiden. Originalet finns på Jämtlands Museum i Östersund men en kopia har vävts upp med gammal teknik och garn färgat med de material som troligen användes för tusen år sedan. Dessa sitter i ett nybyggt bygdemuseum, Överhogdals Forngård.



Kyrkan ligger vackert i dalgången där Hoan rinner fram.


Tillhör Härnösands stift.
Överhogdal/Ytterhogdal/Ängersjö församling.


Skapa flashcards