Kapellet

Senaste inläggen

Av Katti - 26 juli 2011 13:30Pajala kyrkaKyrkan som står i centrala Pajala idag är den tredje i ordningen. Den första sattes upp redan på 1600-talet för att befolkningen kring Kengis järnbruk skulle ha ett bönehus på nära håll. De två första kyrkorna brann ner och den tredje som byggdes var större och ståtligare. Pajala kyrka består till delar av 1700-talskyrkan från Kengis. Sakristian och ett av sidoskeppen är just denna kyrka i grunden, där bland annat Lars Levi Laestadius predikade i mitten av 1800-talet. 1869 flyttades kyrkan från Kengis till den större orten Pajala.

1970-71 restaurerades kyrkan och byggdes om till viss del. Västra skeppet blev bland annat samlingssal för kyrkkaffet :)

    


  


   Kyrkan har tre klockor! De två äldsta av dessa är från 1700-talet och den tredje gjöts så sent som 1951. Denna skänktes till kyrkan av Meimi och Sten Forsström.

Luleå stift
Pajala församling

Av Katti - 25 juli 2011 22:14En ung kyrka - faktiskt något yngre än jag! Hahahaaa. Ibland är det kul att 1964-65 är "ungt".Moskosel kyrka byggdes, som sagt, i mitten av sextiotalet. Arkitekt var Göte Lundström och kyrkan stod klar 1965.

Kyrkan är enkelt utformad och klädd med stående träpanel, målad i en ljust grå färg med vita knutar och fönsterfoder.

Fönstren till själva kyrksalen sitter under taket på ömse sidor av långhuset. 


   


Om jag hittar mer info kommer det.Planen runt kyrkan är ren, kanske i väntan på något annat att pryda den med.


Ett par ringkors med årtalet sitter ytterst på taknocken i öster och väster.Tornet med de två klockorna står en bit från kyrkan, vid kyrkogården.


 

Enkel men vacker, smidd grind!


Luleå stift

Arvidsjaurs församling


Av Katti - 25 juli 2011 21:45
"I afsikt att förebygga, att befolkningen på svenska sidan skulle söka sig öfver till den på finskt område liggande kyrkan vid Turtola, utanordnade K. Maj:t 20 mars 1858 af riksdagen anslagna 5.000 kronor till uppförande av ett kapell i den svenska Turtolabyn i närheten av Svanstein, där ett mindre hammarverk år 1754 inrättades som afläggare till Kengis Järnbruk. Det oansenliga lilla kapellet, som fullbordades 1865 undergår för närvarande en behöflig restauration."

Detta stod att läsa 1926 i Bygden, Härnösands stifts herdaminne del IV, dvs vid samma tid som kyrkan fick det yttre utseende den har idag. Midsommar 1928 återinvigdes kyrkan med sitt nya klocktorn av dåvarande biskopen i Luleå stift, Olof Bergkvist.


   


Den rosa färgen som Svansteins kyrka har idag fick hon 1974. Även invändigt tvättades och målades kyrkan om men jag har bara genom-fönstret-foton att tillgå.
Vad som kan ses i dem är att väggarna är trävita timmerstockar. Bänkarna och altarringens speglar är röda. Predikstolen är målad i en blå färg.

Ett kors hänger på altarväggen där tidigare en stor altarmåling funnits. Denna hänger enligt uppgift i sakristian men plockas fram en gång per år och hänger uppe under hela fastan.


Vad som kan ses i dem är att väggarna är trävita timmerstockar. Bänkarna och altarringens speglar är röda. Predikstolen är målad i en blå färg.

Ett kors hänger på altarväggen där tidigare en stor altarmålning med mörk ram funnits. Denna hänger enligt uppgift i sakristian men plockas fram en gång per år och hänger uppe under hela fastan.Intill kyrkan finns en byggnad med ett litet kapell och kor.


 

Luleå stift

Övertorneå församling


Av Katti - 3 juli 2011 20:45Vi stannade till vid Gamla kyrkogården i Jokkmokk o jag fotade det lilla brunmålade gravkapellet. 

Lite rörigt på insidan men trots allt enkelt o vackert med sina turkosa inslag. Gråmålade innerväggar med vita pelare och takstolar - och det turkosa innertaket. Trots att bänkarna låg ner - och lite huller om buller, såg det inte helt övergivet och oanvänt ut, även om jag antar att verksamheten är flyttad till nya kyrkogården. Har för mig att kapellet hade en namnskylt vid vägen men vad det stod på denna har jag glömt.


 
   


Luleå stift

Jokkmokks församling


Av Katti - 20 juni 2011 17:48


Vi höll på att missa kyrkogården i Porjus och med den kapellet. Ett fantastiskt kapell skulle det visa sig! Vi vände bilen och for ner mot Luleälven och hittade detta:Det vackra åttsidiga kapellet står på sluttningen av skogskyrkogården med Luleälven rinnande nedanför. Doften av tjära ligger stark omkring kapellet under varma dagar. När vi var här var det en halvmulen dag med lite regn i luften men jag kände ändå den härliga doften. Hela den åttkantiga och spånklädda byggnaden är tjärad utvändigt.   Klockstapeln borde vara den som "hör till" kyrkan. Jag betvivlar att det finns två klocktorn i Porjus. Stapeln med sina smala, röda ben och spånklädda huva står intill minneslunden med det vackra rosa granitblocket. På stenen finns en mässingsplakett men jag missade vad den sade.


Enkla, men snygga smidesgångjärn.


Det hade ju varit synd att missa den här fantastiska interiören!


   Av Katti - 20 juni 2011 16:43Porjus ligger längs E45 och är ett samhälle med idag, inte fullt 400 invånare som de flesta levt på vattenkraft. Ett stort vattenkraftverk finns här. Detta anas även i kyrkan som är byggd på stommen av en arbetarbarack i Vattenfalls ägo.

Under 1928 byggdes baracken om och bland annat en sakristia skapades i östra änden.  


Porjus ingick till en början i Jokkmokks församling men blev egen 1962 och under fyrtiotalet år. År 2006 återingick församlingen i Jokkmokks.


 


Under andra halvan av femtiotalet renoverades kyrkan och den nakna timringen kläddes med spån och kyrkan fick det utseende den har idag.


Jag har läst att det ska finnas ett separat klocktorn någonstans nordost om kyrkan men har inte sett den. Däremot finns det en klockstapel liknande beskrivningen av denna på kyrkogården ca en km söder om kyrkan.

Ännu en gång fick jag ta till knepet att fota genom fönstren - o ett något knepigt knep denna gång då fönsterrutorna är gula och lite mönstrade.


 


Inredningen är trä, till viss del gråmålad (bänkkvarteren).

Dopfunten avviker från resten av inredningen då den är "krysshamrad i granit" som det står att läsa i en beskrivning.


   Sakristian - en vild chansning då fönstret satt lite högt :)

Det finns ett litet altare här också för mindre gudstjänster.


Luleå stift

Jokkmokks församling


Av Katti - 19 juni 2011 22:101888 invigdes första kyrkan i Edefors, eller Harads där kyrkogården faktiskt ligger. Denna kyrka brann ner i maj 1918 och man byggde en ny kyrka som stod färdig för invigning i midsommartid 1928. Stockholmsarkitekten John Åkerlund stod bakom ritningen.Från början var kyrkan rödbrun men under en renovering på femtiotalet målades den vit.


 


Under 1890-talet blev Edefors egen församling efter att tidigare ingått i Överluleå församling (Boden).Kyrktornet står i ett hörn av kyrkan och inte mitt på en kortsida som annars är vanligt.Ännu en stängd kyrka gav mig fler genom-fönster-foton av interiören.


      


    Gravkapellet ligger bakom kyrkan. Det är en liten, vit byggnad i tegel.


Luleå stift

Edefors församling


Av Katti - 19 juni 2011 21:57Hoppets kapell ligger vid kyrkogården i Piteå och tjänar som gravkapell åt Piteå församling. Det byggdes 1962, efter att den gamla gravplatsen i Öjebyn blivit fullbelagd. Kapellet har renoverats och byggts ut under 2000.


   


Det stora fönstret vid altaret släpper in mycket ljus i den öppna kyrkosalen.


Svärmors begravning hölls i detta kapell, men hon är jordfäst i Kalix.Piteå församling


Träna glosor med Ovido