Kapellet

Senaste inläggen

Av Katti - 24 mars 2011 14:41Alfta mellan Bollnäs och Edsbyn har flera kyrkor tillhörande olika samfund och en av dem är Centrumkyrkan. De tidigare församlingarna Betaniaförsamlingen (pingst-kyrkan) och Alfta missionsförsamling har gått ihop till en gemensam.Av Katti - 24 mars 2011 14:19En frostig vinterlunch tog jag en promenad runt Luleå då jag var där för utbildning. Hade sett kyrktornet på håll och var nyfiken vad det var för "kvarterskyrka" jag såg.


På närmare håll visade det sig vara landets nordligaste katolska kyrka, tillhörande S:t Josef Arbetarens Församling. Församlingen grundades 1964 och kyrkan sattes upp och invigdes 1999.Inbäddad i frostig snö.Arkitekten har ritat en kyrka med inspiration av de norrbottniska logarna (åttkantslador) och sjömärken då Luleå är en hamnstad.Av Katti - 24 mars 2011 13:53På väg mot Hamrånge kyrka svängde vi av i Hagsta för att kika på den här kyrkan o ta några bilder. Tornet sticker ju upp en bit ovanför resten av omgivande byggnader :-) De har någon form av aktivitet här för det stod julgranar på trappen och en lapp om julbasar på dörren. Under vilken regi framkommer inte.

Har hittat viss info om att det hålls konstutställningar här. Själva kyrkverksamheten lades ner under sjuttiotalet.Byggnaden kallas idag för Gamla Missionskyrkan i Hagsta.Av Katti - 24 mars 2011 13:27Längs efter väg nånting, gamla E4an?, (den kallas just här Björkevägen), strax norr om Gävle ligger ett litet samhälle vid namn Björke. Mitt i byn står missionskyrkan som tillhör Hille missionsförsamling. 

Hille Missionsförsamling bildades 1879 och man har idag 57 medlemmar och två kyrkor. Kyrkan i Björke renoverades så sent som 2009.Av Katti - 24 mars 2011 12:32


Den här kyrkobyggnaden som enligt loggan vid taket tillhört Missionsförbundet, snubblade vi över vid ett besök hos vänner i Sveg. De bor alldeles intill den! Sveg har en ny byggnad för Missionsförbundet och Baptisterna men den har jag inte sett.
Av Katti - 24 mars 2011 12:27


Inhyst i en fd biograflokal i centrala Luleå finns idag Pingstkyrkan. Mitt på gågatan lyser dess stora kors med ett välkomnande sken.


Av Katti - 24 mars 2011 11:41I Dalarnas Orsa Finnmark, på gränsen till Hälsingland ligger lilla Fågelsjö. Väldigt få invånare men med en järnvägsstation längs Inlandsbanan, gammelgård och ett kapell.1862-1869 byggdes kapellet i Fågelsjö och församlingen fick efter många år utan, till slut en dedikerad kyrkolokal. Byggnaden innehåller flera rum och en av dem användes till skola och en annan till kyrkolokal.


Interiören har bestått av lokaltillverkade alster i altartavlor, dopställ och annat. Dopskålen ska enligt uppgift vara en Vasaloppsvinst - ett tennfat, av en Fågelsjöson - Evert Svensson som skänkte denna till kapellet 1939.Man ville bygga en ny och mer traditionell kyrkobyggnad men under en renovering 1931 byggde man i stället om något och kapellet och byggnaden fick det utseende den har idag. Ovanför dörren satt dock en liten klockstapel med en vällingklocka som ringde till gudstjänst. 

1953 bekostade Syföreningen byggandet av den separata klockstapeln som sattes upp på en kulle intill kapellet.

Tillhör Uppsala stift

Los-Hamra församling, Färila pastorat


Av Katti - 24 mars 2011 11:34Det här kapellet var en gång en pingtskyrka men är idag en privatägd bostad.

Den står strax intill Svenska kyrkans kapell i Fågelsjö i Dalarna.


Träna glosor med Ovido