Kapellet

Senaste inläggen

Av Katti - 23 mars 2011 20:55Feskekôrka i GôtebôrrgAv Katti - 23 mars 2011 20:50


I jakten på Bollnäs kyrka dök vi på Missionskyrkan. Vacker!

Av Katti - 23 mars 2011 20:06Ebeneser i centrala Luleå byggdes 1905 och tjänade under de efterföljande sjuttio åren som baptistkyrka. Idag är det ett kulturcentrum för konserter, teater, dans och mycket annat.

Huset renoverades 1994 och står just nu intill en tom tomt, där fd Fritz Olsson fanns.


Av Katti - 23 mars 2011 19:48Mamma har berättat att Missionskyrkan var välbesökt när hon var barn. Den ligger mitt i byn. Idag fungerar den som klubblokal till Hog Valley MC. När vi var förbi där satt ett anslag på dörren med en karta som visade en MC-tur som hade genomförts i juli.  Överhogdals missionskyrka byggdes under 1920-talet.Av Katti - 23 mars 2011 19:41


Jag har under mina fototurnéer fotograferat en del missionskyrkor och andra kyrkobyggnader. Många av Missionsförbundets kyrkor har ingen information. Åtminstone ingen lättillgänglig sådan. Ibland finns dess historia nedtecknad men än är det många oupplysta sidor att hitta...

Vissa har jag omkringinfo om men risken finns att det mest blir bara foton :-)

Den som läser detta och snubblar över mina foton och har något att delge, kan ju skicka mig en notis och gärna någon form av backupinfo via länkar eller annat, så kan jag kika på det!


Av Katti - 23 mars 2011 18:56Jag har inte satt min fot i närheten av det här kapellet så jag har inte sett hur det exakt ser ut. Mina bilder är tagna från järnvägen. (från ett lok på rull!). Fotona har väl mycket att önska men innan jag kommer på plats personligen o fötterna på marken är det vad jag har att bjuda på ;)Jan Thurfjell är arkitekten bakom kyrkan som byggdes 1964. Den ser ut som en lappkåta med stomme i trä och spånklädda väggar. I toppen sitter en kon i plexiglas. Altarväggen har ett stort fönster. Mina bilder visar kyrkan från entrésidan.Tillhör Luleå stift

Gällivare församling


Av Katti - 20 mars 2011 12:56


Intill en bäck, mitt i byn ligger Bingsjö kapell.


Det första bönehuset sattes upp 1792 och en del av inventarierna i dagens kapell härstammar från den tiden. Bland annat var tornet fristående. Den gamla kyrkobyggnaden revs och 1864 byggde man en ny kyrka med en del av det gamla timret, samt material från byggnader i Svabensverk. Ett par år senare byggde man ut det spånklädda tornet som efter nybyggnaden sitter ihop med kyrkan.

1881 satte man upp spåntad panel i olika riktningar utanpå timret och vitmålade detta.


Krattade grusgångar och raka rader av gravstenar.


Kyrkan är byggd i timmer och vid en renovering 1971-72 isolerades väggarna och brädkläddes än en gång.Kyrkan är endast öppen för visning under gudstjänster så än har jag inte kommit in i den. Ett par "chansfoton" genom fönstren visar strama träbänkar och ett altarbord med kors och blomvaser.

Man kan även ana predikstolen från 1634 som hämtades från Vika kyrka tre år efter invigningen av första kapellet, 1795.

Det skall finnas målningar och tavlor av Jerk Werkmäster som hjälpte till med en renovering under 1960-talet.  Han har även målat altartavlan - i den gamla ramen...
Tillhör Västerås stift

Rättviks församling


Av Katti - 20 mars 2011 12:14Stadsdelen Kvarnsveden i Borlänge har en egen kvarterskyrka sedan 20-talet. Det är en låg stenbyggnad med separat klocktorn i falurött trä. Edvard Dahlbäck var arkitekten bakom huset med plats för flera kyrkliga aktiviteter. Byggnaden inhyser även församlingshem och rummen är byggda med vikväggar så man kan öka och minska kyrksalen allt efter behov.


1924 stod kyrkan klar och den gamla entrén till kyrkan finns på ena långgaveln.Man hade inte råd att skaffa en klocka till kyrkan vid byggnationen så den var utan ringning i ett par decennium. Under fyrtiotalet samlade man in pengar till en klockgjutning och det röda och vita klocktornet stod till slut klart 1944. Klockan har en inskription som säger: Gloria exelsis Deo. O land, land, land hör Herrens ord!


 


  

En del renoveringar och ombyggnationer har gjorts under åren som gått men den största renoveringen gjordes 1971. Huvudporten flyttades och man skapade ett nytt vapenhus.


 

Jag har inte sett insidan av kyrkan än.

Länk nedan.


Det här är det närmaste jag kommit insidan av kyrkan. En bild genom de smala fönstren vid koret där man kan se baksidan av altarbordet med guldkorset. 


Här finns bilder av interiören.


Tillhör Västerås stift

Stora Tuna församling


Träna glosor med Ovido