Kapellet

Presentation

URL:    http://kapellet.bloggplatsen.se
Registrerad:    2010-09-19 19:21
Senast inloggad:    2023-02-18 12:29
Bloggtitel:    Kapellet
Förnamn:    Katti
Efternamn:    -
Län:    Norrbottens län
Kommun:    Kiruna
Ort:   
Intressen:   

Det har grott ett tag nu, idén om en ren kyrkfotoblogg. Funderade ett tag på ett passande namn, men ändå inte sådär jättefjantigt. Kyrkfoton låter fjantigt. Kattis kyrkfoton låter pompöst. Så klickade det till.... "kapellet". Det blir jättebra! Bättre än "kyrkan". Hehehheee... Ett kapell är nämligen något mångfacetterat. I mitt fall är det ett litet tak varunder jag samlar ihop mina kyrkfoton :-) Eller kapellbilder för den delen. Kapellet - med underrubriken Kattis kyrkfoton. Så fick det bli.


Jag har alltid gillat kyrkor. När jag var liten samlade jag på vykort på kyrkor. Önskar att jag visste var de fanns idag. Bland annat vet jag att det var en bild på Hamars vackra kyrka. I Norge alltså. Vi tillbringade en del sommarsemestrar där och jag köpte troll och kyrkvykort.


I somras (2010) besökte jag en kyrka i Dalarna som var stängd men det fanns ett telefonnummer till vaktmästaren man kunde ringa så det gjorde jag. Han svarade men var på resande fot, en timme bort. De hade varit på någon konferens eller så och han var på hemväg. Hemma var dock inte riktigt i kyrkans närhet. Hur som helst lovade han komma och öppna då vi precis missade vem-det-nu-var som jobbade. Vi mötte i princip bilen när vi parkerade. Det ösregnade men min syster och jag hade kaffe med oss så vi satt i bilen och väntade en stund. När regnet avtog en stund tog jag i min tur ett varv runt kyrkan för yttre fotografering.

Vaktmästaren kom till slut och öppnade kyrkan och vi pratade en stund. Så frågade han vad det var som var så fascinerande med kyrkor.

~ Jag vet inte, svarade jag. Kyrkor har alltid intresserat mig men det är först på senare år som intresset blommat ut med besök och fotografering av de jag kommer åt. Gillar tidsperspektivet och historien bakom dem.  

~ Ja, svarade han, alla har vi våra laster :-)Får se var detta leder mig nu. I dags dato har jag dryga hundratalet kyrkor på bild, exteriört såväl som interiört. Vykort på flertalet av dem och infohäften om ganska många av dem. Många kyrkor har vid mina besök varit stängda och då finns det givetvis bara exteriörfoton.

Jämfört med andra kyrkspanarproffs är jag bara barnet. Några av dem har sett/ besökt/ fotograferat närmare tvåtusen kyrkor i vårt land. Av dryga tretusen... Fast de har ju hållt på lite längre än jag. Och bor inte i världens ände som jag gör.


Den här bloggen kommer att bli en mix av foton och info med texter från den information jag hittat/fått/köpt och bara ögonblicksbilder, som den första bilden på Lappgubben med Kiruna kyrka i fonden eller collagen i allra första inlägget. Det kommer inte bara att vara rena "Svenska kyrkan"-kyrkor utan även andra samfunds byggnader och kanske en och annan kyrkoliknande, ickekyrklig byggnad :-) 
Dessutom blir kyrkbyggnaderna, åtminstone till en början, indelade per landskap snarare än någon annan indelning, som län eller stift.


Kiruna kyrka är "min" stadskyrka. Dock tillhör vi Jukkasjärvi församling. En gång i tiden var det Falu Kristine där jag är konfirmerad. Döptes gjorde jag i Överhogdal kyrka. Många landskap - och kyrkor - är det!


/ Katti   >^..^<PS. Jag gillar inte särskrivning och felstavningar men annat språkligt bruk gör jag som jag vill med.
Sen har jag inte "korrekta" kyrkbeskrivningsord, som triptyk, pilaster, absid, baluster eller vad det nu månde vara.... Kommer kanske så småningom när de sitter mer i ryggmärgen. Hahahaha! Än är det förstycken, framsidor, altarskåp eller annat, för en svensson, mer lättsmält....


Träna glosor med Ovido