Kapellet

Alla inlägg under oktober 2010

Av Katti - 4 oktober 2010 20:28Falu Kristine är min "andra" kyrka. Här är jag konfirmerad och likaså mina yngre syskon :-) Min konfirmationspräst finns inte i livet längre och jag såg hans gravsten vid Stora Kopparberg i somras. Utanför Kristine kyrka finns några gravar, av borgmästare och präster bland annat.


Falu Kristine byggdes på 1600-talet med start 1642. Tidigare fanns Stora Kopparbergs kyrka men man ansåg att den skulle bli för liten för stadens innevånare och planerna på en ny kyrka tog fart. 1655 stod den så klar för gudstjänst. Dessa årtal finns lite här och var i kyrkan, bland annat i marmorintarsian i korgolvet.

För några år sedan restaurerades kyrkan och de grönärgade koppartaken byttes mot nya o fräscha och kyrkan fick plötsligt ett helt nytt utseende.


  Dalablått, guld och vitt. 
 


  

Stora kyrkorgeln som den ser ut idag byggdes under 1900-talets första årtionde av firma E A Setterquist & Son. Den restaurerades så sent som i slutet av sjuttiotalet.

Barockorgeln är en replika byggd 1982 av "Cahman-orgeln" från 1724 och den är bland annat byggd med 300 pipor från Cahmans gamla orgel. Den byggdes av Magnussons orgelbyggeri som också renoverade huvudorgeln.

Predikstolen var från början i vitt trä med ljusblått innertak och byggdes redan 1656. Under den stora restaureringen 1906 fick den dagens blå och guldiga utseende.  


 Dopfunten i barock/rokokostil är tillverkad i samband med restaureringen 1906.

Den här kronan är den enda som finns kvar av de gamla originalkronorna från 1600-talet. De andra mässingskronorna som en gång fanns i kyrkan blev förstörda av röken från gruvdriften och såldes bort 1823. Alla nyare kronor har gjorts om och blivit elektrifierade men den här fick behålla sitt utseende och enda funktion som hållare för stearinljus. Den hänger i ett kor i norra skeppet som används som andaktsrum. Kronan skänktes av kung Karl X Gustav.

Vapengården
Kyrkportarna i koppar (givetvis!)


Mycket bilder blev det, men nu lämnar vi Falu Kristine kyrka :-)

... för den här gången...


Tillhör Västerås stift

Falu Kristine församling


ANNONS
Av Katti - 3 oktober 2010 23:40


Jag fick i min brevlåda, en härlig bok häromdagen. Den är i fick-format (13x22 cm) med bilder av alla kyrkor o kapell den talar om. Våra kyrkor handlar om kyrkorna i Härjedalen och Jämtland. Den här skulle jag ha behövt i somras! Eller augusti om man ska vara petig. Hittade aldrig kapellet i Vemdalsskalet men å andra sidan hade vi inte kommit så mycket närmare med medföljande karta heller. Kanske GPSen hade kunnat hjälpa till att hitta igen huset men jag tillåter mig tvivla.


En karta medföljer boken.Givetvis fotade jag uppslaget med Överhogdals kyrka :-)

(till vänster Älvros nya kyrka, mina foton kommer så småningom)


Boken berättar kort om varje kyrka och kapell. Lite historik, när kyrkan byggdes, vem som var byggherre och arkitekt och vad som kännetecknar just den eller den kyrkan osv. De flesta bilderna är svartvita men det finns färgfoton också.

Den innehåller förklaringar som beskriver alla de inredningstekniska ord som finns i byggnadssvängen och framför allt i kyrkobyggnader


Boken ingår i en serie som heter "Upptäck Jämtland/Härjedalen".

ISBN 91-7948-134-5

Mer info finns hos Jamtli, Jämtlands länsmuseum.

ANNONS
Av Katti - 1 oktober 2010 20:05


Fotad på utställningen om Kirunas byggnader i Stadshuset 2010

Borg Mesch tog bilden när det begav sig


Av Katti - 1 oktober 2010 17:58Vår vackra stadskyrka, Kiruna kyrka som ritades av Gustaf Wickman på uppdrag av Hjalmar Lundbohm. Den uppfördes under förra seklets första årtionde och stod sedan färdig för gudstjänster 1912.

Kyrkan är ritad i "lappkåtemodell", unik i sitt slag. Den är klädd med falurött furu-spån. Den stora och öppna insidan är mestadels tjärad och doften av tjära ligger över kyrkobesökarna.

Christian Eriksson har gjort de flesta av utsmyckningarna, bronsstatyetterna runtom taket, träskulpturen av St Göran och draken och de snidade motiven ovanför kyrkporten.Altartavlan är målad av Prins Eugen, Målarprinsen. Solstrålarna sägs vara tillagda senare då tavlan egentligen inte var andlig utan bara visade en liten fridfull vilolund av träd.

 


Predikstolen, Dopfunten

St Göran och draken, träskulptur av Christian Eriksson
En lampa trasig i kronan....Kyrkporten till vänster och dörren till klockstapeln till höger.


Fler bilder kommer så småningom från exteriören.


Tillhör Luleå stift
Jukkasjärvi församlingSkaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se